6 tips sådan skriver man en roman

skrivetips
6 tips til at skrive en roman

Hvordan skriver man en bog? Har du svært ved at komme i gang med at skrive den bog, du drømmer om, så giver jeg dig her seks tips til, hvordan du sætter fut i skriveprocessen. Du får også links til programmer, der gør skrivearbejdet mere overskueligt.

Bonusdownload: Gem artiklen som printvenlig pdf på din computer og læs den, før du skal til at skrive næste gang. KLIK her for at downloade din artikel-opgradering 

1. Vent med at skrive

Det lyder måske som en selvmodsigelse, men det er det ikke.

Du skal skrive en masse, men bare ikke på bogen endnu. Det første, du skal gøre, er at samle alle dine ideer og få dem sat i system. Du skal forsøge at danne dig et overblik, og tvinge dig selv til at tænke ideen ind i en sammenhæng.

​Du kan f.eks. bruge programmer som Scrivener, yWriter eller MindView.
Der findes også gratis brainstormingværktøjer på nettet som f.eks. Bubbl.

Skab overblik med mindmaps

Jeg bruger et lineært mindmap til at skabe overblik over min historie, men inden jeg kommer så langt laver jeg en ganske almindelig brainstorm. På min seneste bog var det frugtbart at brainstorme på geografien først.På billedet her ses et udsnit af det allerførste mindmap, jeg lavede til romanen Skyriel.


Jeg startede med forskellige øer, som var placeret i forhold til et fastland. Jeg vidste ikke, hvem personerne var eller hvad deres forhold til hinanden var.

Sådan begyndte jeg:

Først lavede jeg alle øerne. Så lavede jeg en boble, der hed personer på hver ø.

Dernæst kom:

  • Borge
  • Religion
  • Skikke
  • Sprog
  • Kultur

Det var nogle af de ting, som jeg fandt interessante at udforske i mit nye rige. Da det første sæt bobler var udfyldt, gik jeg dybere i processen.

Nu gik jeg i gang med at brainstorme på en enkelt person, hovedpersonen. Ved at fokusere på én ting ad gangen, vokser der hurtigt nye ideer frem. Det oplagte efter at have brainstormet på hovedpersonen er selvfølgelig at brainstorme på de personer, som findes i hans eller hendes omgivelser.

Efterhånden som hele riget blev udfyldt med byer, borge, personer, sprog og skikke, blev jeg klar over, hvilken type roman jeg ville skrive. Det fik mig til at gå videre til næste trin i processen:

2. Lav en disposition

Du kender dispositionen fra skolen. Når du skriver en opgave på din uddannelse eller en rapport på dit arbejde, er det en god ide at lave en disposition, så du selv kan se, hvor din skriveproces er på vej hjem. Det samme gælder for et fiktivt værk.

​"Jo mere du ved om plottet på forhånd, jo lettere kan du arbejde dig ud af en skriveblokering." - @lene_dybdahl

Sådan går du i gang med dispositionen

Første trin når du skal skrive en roman er at skabe sig overblik. Ligesom i idegenereringsprocessen er det vigtigt, at du kan fastholde et visuelt indtryk af romanen. Her bruger jeg:

Det lineære mindmap

Den øverste boble i mit mindmap er titlen på bogen. Hernæst laver jeg en masse undergrene med navnene ‘kapitel 1’, ‘kapitel 2’, ‘kapitel 3’ osv.

Læg ud med 10 – det er til at overskue start midte og slutning i 10 kapitler, og du kan altid bygge på senere.

Nu kommer selv plotningen af romanen.

"Mange romaner har en hjem-ude-hjem-struktur. Det betyder ikke, at du behøver at beskrive en rejse." - @lene_dybdahl

‘Hjem’ kan nemlig sagtens forstås som personens dagligdag, hvor ‘ude’ er det nye som sker, og det sidste ‘hjem’ kan være en forandring, som er sket. Prøv at tænke i en tredeling, så kapitel 1 er ‘hjem’, kapitel 4-6 er ‘ude’ og kapitel 10 er ‘hjem’. Så kan du se konturerne af en historie, uden overhovedet at have skrevet den endnu.

Det næste tip vil helt sikkert glæde dig ...​

Bonusdownload: Gem artiklen som printvenlig pdf på din computer og læs den, før du skal til at skrive næste gang. KLIK her for at downloade din artikel-opgradering 

3. Skriv det bedste først

Start med at nedskrive din oprindelige ide, det som satte hele processen i gang.

Ofte har man en bestemt scene i hovedet helt fra starten.

Når du har overstået planlægningsfasen, så sæt ord på din ide og skriv den ud, som du regner med, at den skal være. Du kan altid ændre på den senere.

Det føles som en belønning og en god start at få sat ord på de bedste ideer.

"Det føles som en belønning og en god start at få sat ord på de bedste ideer." - @lene_dybdahl

 

Frygter du også at gå i stå midt i din roman? - Det burde du også ... Men næste tip hjælper dig videre!

4. Skriv dig ud af blokeringer

Alle forfattere oplever at gå i stå i deres skriveproces.

Selvom du har forberedt dit plot godt, og du har overblik over din roman, kan det alligevel ske, at du går i stå.

Når du har skrevet de bedste ideer ud som selvstændige afsnit i din roman, og du ikke kan komme videre, så spørg dig selv:

hvad sker lige efter dette afsnit?

Hvis det ikke giver pote, så spørg dig selv:

hvad skete der lige før dette?

På denne måde arbejder du dig frem eller tilbage til næste velkendte område på din plotoversigt. Ingen siger, at en bog skal skrives kronologisk fra start til slut.

"Ingen siger, at en bog skal skrives kronologisk fra start til slut." - @lene_dybdahl

Frygter du at din tekst ikke er god nok?

Næste tip hjælper dig med at slukke for den indre selvkritiker.

5. Se dig ikke tilbage - sluk for din selvkritik

Alle forfattere oplever nogle gange at deres tekst er noget lort. (Men lort kan være godt - se forfatteren Nanna Foss' tip om lort i denne artikel).

Men selvom du synes, din tekst er noget møg, betyder det ikke, at du skal gå tilbage og slette en hel masse af det, du allerede har skrevet.

Faktisk skal du gøre det omvendte: Se dig ikke tilbage - endnu...

Du bliver selvfølgelig nødt til at se tilbage, når du skal finde ud af, hvad der kommer lige efter et afsnit. Når jeg skriver, at du ikke skal se dig tilbage, drejer det sig snarere om din indre kritiker og redaktørwannabe, der får fniller af slåfejl, kommafejl og småfejl i plottet.

Hvis du skal fremad, skal du ikke dvæle ved den skrevne tekst for længe, for det dræber fremdriften i din fantasi.

Hvis du sidder en halv dag og stirrer ind i skærmen, fordi du ikke kan komme på et navn til den sjette biperson, så brug en navnegenerator. Denne her giver dig endda udseende, beskæftigelse og e-mailadresse på din fiktive karakter.

6. Skriv lidt hver dag

Når du først er kommet i gang med dit manuskript, så sørg for at skrive lidt hver dag.

Sæt et minimumskrav til dig selv. På denne måde undgår du at komme for langt væk fra dit plot rent mentalt, og du kan glæde dig over at manuskriptet vokser dag for dag.

Det kan være svært at få skrevet noget hver dag, hvis man f.eks. har arbejde og børn ved siden af, og man kan føle, at det man kan præstere, når børnene er lagt i seng efter en lang dag, ikke er meget værd.

Alligevel træner det din sproglige bevidsthed at formulere dig påskrift hver dag.

"Det træner din sproglige bevidsthed at formulere dig påskrift hver dag." - @lene_dybdahl

Kunne du bruge artiklen?

Bonusdownload: Gem artiklen som printvenlig pdf på din computer og læs den, før du skal til at skrive næste gang. KLIK her for at downloade din artikel-opgradering 

Hvis du kunne bruge mine tips, så skriv en kommentar herunder og del artiklen i dit netværk ved at trykke på deleknapperne.

Har du selv et godt skrivetip?

Hvad har virket for din skriveproces? Del ud af din viden og skriv lidt om det herunder.

Du er også velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev og få skrivetips direkte i din indbakke nogle gange om måneden.

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.