5 trin til at skrive en bog på et år

By Lene Dybdahl | Forfatterfredag

Et af de mest populære nytårsfortsæt for forfatter må være dette:


At skrive en bog i det nye år

Men hvis du ikke har prøvet det før, kan det være en stor mundfuld at overskue.
Og selv hvis du har prøvet det før, er her nogle tips til, hvordan holder fast i dit mål
hele vejen igennem året, og ikke kun de første uger af januar.

Når man sætter sig for at skrive en roman er der flere strategier, man kan bruge, for både at komme i gang, men også for at HOLDE sig i gang. I dag sætter jeg fokus på 5 trin, der skal holde dig motiveret og engageret i dit bogprojekt – hele året.

Se hvordan det lykkes for dig her:

Kunne du bruge mine fem trin? Skriv din kommentar i kommentarfeltet herunder!

De bedste hilsener
Lene Dybdahl.

P.S.Få guiden ‘7 marketingtips for forfattere’ samt mine bedste skrivetips i mit nyhedsbrev.
Få guiden her

Del artiklen!
Follow

About the Author

Lene Dybdahl er forfatter til bestsellerserien Nøglens Vogtere og tidsrejseromanen Den Sorte Paraply. Blogger om forfattertips, branding og online markedsføring for forfattere og forfatterspirer.

Leave a Comment:

(16) comments

Kan du evt. uddybe det med planlægningen? Altså hvad man skal planlægge og sådan.

Desuden vil jeg gerne vide, om du har et råd til en som har planlagt 82 kapitler frem i historien, men som ikke ved, hvor den skal slutte henne. Skal man bare blive ved at skrive, så længe der er inspiration, og så tage problemet derfra eller skal man hellere stoppe op og få planlagt hvad man vil gøre?

Reply

  Tak for at skrive begge steder 🙂 Jeg kommer mere i dybden med, hvordan man kan planlægge sin romanskrivning meget snart. Jeg svarer dig også herinde, så andre kan læse, hvad jeg tænker om dine udfordringer.

  Med hensyn til din bog: 82 kapitler lyder af rigtig meget – det kan være du allerede har til to bind 🙂
  Jeg tror, jeg ville forsøge at planlægge mig frem til en slutning eller i hvert fald en form for slutning, da det vil gøre din skrivning mere målrettet, når du ved, hvor det bærer hen ad. Så kan du med vilje lade dine personer lave en fejl, som sidenhen rammer dem i nakken, eller hvad man nu kan forestille sig. Hvis deres handlinger undvejs i historien ikke har konsekvenser for eller effekt på slutningen kan man jo stille sig selv det spørgsmål, om handlingen er relevant …

  Det kan også vise sig, at du har planlagt 82 kapitler, men at nogle af dem bliver slået sammen til et kapitel, fordi der ikke helt var kød nok på et af dem (det har jeg nogle gange selv prøvet).

  Vælg, hvad du synes 🙂 I sidste ende er det jo dig, der skal skrive bogen. Men hvis jeg var dig, ville jeg forsøge at komme slutningen lidt nærmere, før jeg gik i gang.

  Reply
Tanja Lønberg Rasmussen

Tak for råd Lene. Dem vil jeg tage til mig 🙂
Jeg er lige nu i planlægningsfasen, har næsten hele plottet på plads og er også begyndt at skrive på historien ind imellem. Kan dog godt mærke det kan være svært at skrive inden det hele er på plads. F.eks er mine karakter ikke helt planlagt endnu og det kan godt gør det lidt svært at skrive så. Men lysten til bare at spring ud i det trækker allerede til tider.
Jeg har skrevet og udgivet 3 spændings romaner i en serie jeg har planlagt skal være på 4 bøger. Men er gået i stå midt i den fjerde og sidste bog. Derfor forsøger jeg i stedet for at prøve kræfter med fantasy genren i stedet for.
Jeg svinger dog imellem at have stor inspiration til pludselig at gå i stå, selvom plottet næsten er på plads og fyldt med spændende afsnit. Håber det er noget der bliver bedre når jeg når til trin 2 🙂

Reply

  Hej Tanja. Det er fedt, at du allerede har udgivet tre spændingsromaner. Så skal du helt sikkert nok få has på den fjerde også. Kan godt forstå, du kaster dig over fantasy – det er også en genre, som er rigtig sjov at skrive i, synes jeg 🙂 Held og lykke med skriveriet. Og hold øje med mit nyhedsbrev her i starten af året. Inden længe lancerer jeg et kursus i markedsføring for forfattere, der gerne vil booste deres forfatterbrand i 2016 🙂

  Reply

Hej Lene. God og inspirerende video, tak for den. Jeg tror særligt det er vigtigt at sætte sig specifikke delmål, som du siger – det hjælper på at holde gejsten oppe, så man faktisk får færdiggjort nogle af sine ambitiøse ideer 🙂

Reply

  Hej Nikolaj. Tak for din kommentar. Dejligt at du blev inspireret 🙂 Hvilke ambitiøse mål har du for i år? Bedste hilsener Lene.

  Reply
Annilillia

Kære Lene. Tak for en meget inspirerende video med nogle gode, faktuelle råd. Jeg kunne godt tænke mig at skrive en bog f.eks. om Sjælens musik, en om psykologi i hverdagen eller en lignende bog, der kunne omhandle det at være et spirituelt og følsomt menneske i en hård og kynisk verden i total forandring, men jeg kører noget rundt i, hvad jeg skal vælge, eller om jeg kunne koordinere mine ideer og lave en samlet bog ud af det. Jeg vil gerne lave det som en slags inspirations- og arbejdsbog for andre med spirituelle interesser, gerne kombineret med næsten 30 års erfaring med astrologi, klarsyn, coaching, virksomhedsrådgivning, ledelsesundervisning, kommunikation oma., så hvis du har nogle gode ideer til mig, tager jeg imod med taknemlighed og kyshånd.

Reply
  Lene Dybdahl

  Kære Annililia.
  Det lyder som nogle rigtig spændende bogtitler. Ud fra din korte beskrivelse, vil jeg mene at de to ideer er meget forskellige, men fint kan supplere hinanden. Derfor ville jeg nok vælge at lave to bøger. Hvis jeg var dig, ville jeg prøve at finde 10 overskrifter til de emner, du kender til om ‘Sjælens musik’. Dernæst ville jeg ordne dem, så rækkefølgen giver mening. Når de ti overskrifter er på plads i rigtig rækkefølge, ville jeg brainstorme på hver enkelt og komme op med 5 underoverskrifter til netop det emne. Til hver af disse underoverskrifter skriver du 4-5 linjer løs tekst. Når du er færdig, har du en klar struktur til din bog – komplet med kapitler og afsnit, og så er det bare med at komme i gang med at skrive selve bogen ud fra dit forarbejde. De bedste hilsener, Lene Dybdahl.

  Reply

[…] De fleste forbinder dispositioner med større skriftlige opgaver i skolen eller gymnasiet og ser dem som modsætninger til kreativitet. Det gør jeg ikke. Jeg bruger en disposition til at ordne mine ideer, så de får en logisk sammenhæng. Du kan læse mere om planlægning af din bog i denne artikel. […]

Reply
Pia

Hej Lene
Tak for en god video selvom den er et år gammel 🙂 . du skriver du vil lave en oversigt over hvordan man kan planlægge, er den lavet i så fald hvor er den 🙂
Og til sidst ville jeg høre om hvordan du finder din viden om det du skriver finder du bare på eller er der konkrete steder du finden det??

Tusinde tak for alle din råd

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Pia. Tusind tak for din kommentar 🙂 Hvis du kan bruge videoen er den jo heldigvis stadig aktuel. Jeg fortæller mere om at planlægge en roman i blogposten: Sådan skriver man en roman og Sådan planlægger man en roman. Du er også velkommen til at få sparring med andre forfattere i vores lukkede Facebookgruppe ForfatterForum.
  Og nej, jeg ved ikke alt, hvad der står i mine bøger på forhånd. Jeg bruger tid på at læse om især de historiske forhold, for at give så præcist et billede af den tid, bogen foregår i som muligt. Men research behøver ikke at være kedelig. Det kan f.eks. også være at læse en anden historisk roman, som baserer sig på research, se en dokumentar på YouTube eller tage ud at rejse til et historisk sted og få en guidet tur 🙂 Bedste hilsener Lene Dybdahl.

  Reply

Dav dav igen igen…

Ka rigtigt godt lide dit tip om bare at skrive og gå i redigering mode i fase to… jeg er lidt for perfektionistisk til tider… og skal jeg leve af det her forfattersjove fis på sigt, så skal jeg optimere min tid… tid er penge, men gider ikke mere stress i mit liv…
Jeg har meget styr på plot, firma, penge, hjemmeside, blog, skal igang med postplanner, mere mailchimp… (havde du en video om postplanner ? Eller var det en andens jeg så? Ellers ville det være spændende med det, hvis det altså var dig der brugte det… jeg følger mange forfattere)
.. så… hvor meget tid bruger du på at redigere? Jeg regner med min roman / selvbiografiske roman, #pigenderikkekunnehjernevaskes , bliver 400-450 sider og jeg kunne godt have lyst til at planlægge så meget som muligt, at skrive, og især hvor meget tid jeg bør kan sætte af til redigering? Til korrektur, hos venner og bekendte, kollegaer? Få den trygt? To måneder til intensiv markedsføring inden den udkommer? Kan man i den tid nå at lave ret meget andet?

Kort sagt hvor meget tid ca der skal bruge på alle de opgaver der er med en bog, når den er skrevet godt igennem og klar til redigering og til slut står hos boghandleren..?

Tak for alt dit arbejde og støtte, ses på onsdag til webinar

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Ida. Det er svært for mig at sige, hvor lang tid det vil tage for dig at skrive og redigere den, for det afhænger jo også af, hvor hurtig du er til at skrive og finde på og af hvor meget der skal ændres i redigeringen. Mine sidste tre bøger har taget mig cirka 2 år at skrive hver og cirka 3 måneder at redigere. Jeg vil mene at to måneder til markedsføring er en god start. Jeg mener trykkeriet skal have manus en måned før udgivelse, men den side af sagen ordner et forlag. De bedste hilsener Lene.

  Reply
Anne Klein

Kære Lene
Hvordan ville du planlægge en novellesamling?

Jeg har skrevet flere noveller, men er IKKE god til at komme igang!

Håber, at du har nogle gode råd 🙂

Bedste hilsner

Anne

Reply

Hej Lene. tak for de gode råd. Nu ved jeg ikke, om du allerede har lavet det, men kunne man få nogle tips til, hvordan man finder et fedt og holdbart plot?
Dbh Camilla- kunstmaler, med en drøm om at skrive en skønlitterær bog i spændingsgenren (ikke krimi).

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Camilla. Tusind tak for din søde kommentar. Ja, jeg har en masse info om plot – blandt andet på mit nyhedbrev.
  Du er også meget velkommen til at tjekke PlotPlanen ud (hint: der er rabat på PlotPlanen, hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet).
  Bedste hilsener Lene.

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: