6 tips sådan skriver man en roman

By Lene Dybdahl | Skrivetips

Hvordan skriver man en bog? Har du svært ved at komme i gang med at skrive den bog, du drømmer om, så giver jeg dig her seks tips til, hvordan du sætter fut i skriveprocessen. Du får også links til programmer, der gør skrivearbejdet mere overskueligt.

Bonusdownload: Gem artiklen som printvenlig pdf på din computer og læs den, før du skal til at skrive næste gang. KLIK her for at downloade din artikel-opgradering 🙂

1. Vent med at skrive

Det lyder måske som en selvmodsigelse, men det er det ikke.

Du skal skrive en masse, men bare ikke på bogen endnu. Det første, du skal gøre, er at samle alle dine ideer og få dem sat i system. Du skal forsøge at danne dig et overblik, og tvinge dig selv til at tænke ideen ind i en sammenhæng.

Du kan f.eks. bruge programmer som Scrivener, yWriter eller MindView.
Der findes også gratis brainstormingværktøjer på nettet som f.eks. Bubbl.

Skab overblik med mindmaps

Jeg bruger et lineært mindmap til at skabe overblik over min historie, men inden jeg kommer så langt laver jeg en ganske almindelig brainstorm. På min seneste bog var det frugtbart at brainstorme på geografien først.På billedet her ses et udsnit af det allerførste mindmap, jeg lavede til romanen Skyriel.

Mindmap til romanen Skyriel

Jeg startede med forskellige øer, som var placeret i forhold til et fastland. Jeg vidste ikke, hvem personerne var eller hvad deres forhold til hinanden var.

Sådan begyndte jeg:

Først lavede jeg alle øerne. Så lavede jeg en boble, der hed personer på hver ø.

Dernæst kom:

 • Borge
 • Religion
 • Skikke
 • Sprog
 • Kultur

Det var nogle af de ting, som jeg fandt interessante at udforske i mit nye rige. Da det første sæt bobler var udfyldt, gik jeg dybere i processen.

Nu gik jeg i gang med at brainstorme på en enkelt person, hovedpersonen. Ved at fokusere på én ting ad gangen, vokser der hurtigt nye ideer frem. Det oplagte efter at have brainstormet på hovedpersonen er selvfølgelig at brainstorme på de personer, som findes i hans eller hendes omgivelser.

Efterhånden som hele riget blev udfyldt med byer, borge, personer, sprog og skikke, blev jeg klar over, hvilken type roman jeg ville skrive. Det fik mig til at gå videre til næste trin i processen:

2. Lav en disposition

Du kender dispositionen fra skolen. Når du skriver en opgave på din uddannelse eller en rapport på dit arbejde, er det en god ide at lave en disposition, så du selv kan se, hvor din skriveproces er på vej hjem. Det samme gælder for et fiktivt værk.

​"Jo mere du ved om plottet på forhånd, jo lettere kan du arbejde dig ud af en skriveblokering." - @lene_dybdahl

Klik for at tweete

Sådan går du i gang med dispositionen

Første trin når du skal skrive en roman er at skabe sig overblik. Ligesom i idegenereringsprocessen er det vigtigt, at du kan fastholde et visuelt indtryk af romanen. Her bruger jeg:

Det lineære mindmap
lineært mindmap

Den øverste boble i mit mindmap er titlen på bogen. Hernæst laver jeg en masse undergrene med navnene ‘kapitel 1’, ‘kapitel 2’, ‘kapitel 3’ osv.

Læg ud med 10 – det er til at overskue start midte og slutning i 10 kapitler, og du kan altid bygge på senere.

Nu kommer selv plotningen af romanen.

"Mange romaner har en hjem-ude-hjem-struktur. Det betyder ikke, at du behøver at beskrive en rejse." - @lene_dybdahl

Klik for at tweete

‘Hjem’ kan nemlig sagtens forstås som personens dagligdag, hvor ‘ude’ er det nye som sker, og det sidste ‘hjem’ kan være en forandring, som er sket. Prøv at tænke i en tredeling, så kapitel 1 er ‘hjem’, kapitel 4-6 er ‘ude’ og kapitel 10 er ‘hjem’. Så kan du se konturerne af en historie, uden overhovedet at have skrevet den endnu.

Det næste tip vil helt sikkert glæde dig ...​

Bonusdownload: Gem artiklen som printvenlig pdf på din computer og læs den, før du skal til at skrive næste gang. KLIK her for at downloade din artikel-opgradering 🙂

3. Skriv det bedste først

Start med at nedskrive din oprindelige ide, det som satte hele processen i gang.

Ofte har man en bestemt scene i hovedet helt fra starten.

Når du har overstået planlægningsfasen, så sæt ord på din ide og skriv den ud, som du regner med, at den skal være. Du kan altid ændre på den senere.

Det føles som en belønning og en god start at få sat ord på de bedste ideer.

"Det føles som en belønning og en god start at få sat ord på de bedste ideer." - @lene_dybdahl

Klik for at tweete

Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du får begyndt, kan jeg anbefale dig at læse '7 forfattertips til at skrive en roman fra scratch'.

​... Og ellers fortsætter denne artikels mest overraskende råd lige under billedet ...

Sådan skriver man en roman fra scratch Det kan være svært at overskue, hvis man endnu ikke har skrevet den første[...]

Frygter du også at gå i stå midt i din roman? - Det burde du også ... Men næste tip hjælper dig videre!

4. Skriv dig ud af blokeringer

Alle forfattere oplever at gå i stå i deres skriveproces.

Selvom du har forberedt dit plot godt, og du har overblik over din roman, kan det alligevel ske, at du går i stå.

Når du har skrevet de bedste ideer ud som selvstændige afsnit i din roman, og du ikke kan komme videre, så spørg dig selv:

hvad sker lige efter dette afsnit?

Hvis det ikke giver pote, så spørg dig selv:

hvad skete der lige før dette?

På denne måde arbejder du dig frem eller tilbage til næste velkendte område på din plotoversigt. Ingen siger, at en bog skal skrives kronologisk fra start til slut.

"Ingen siger, at en bog skal skrives kronologisk fra start til slut." - @lene_dybdahl

Klik for at tweete

Frygter du at din tekst ikke er god nok?

Næste tip hjælper dig med at slukke for den indre selvkritiker.

5. Se dig ikke tilbage - sluk for din selvkritik

Alle forfattere oplever nogle gange at deres tekst er noget lort. (Men lort kan være godt - se forfatteren Nanna Foss' tip om lort i denne artikel).

Men selvom du synes, din tekst er noget møg, betyder det ikke, at du skal gå tilbage og slette en hel masse af det, du allerede har skrevet.

Faktisk skal du gøre det omvendte: Se dig ikke tilbage - endnu.

Du bliver selvfølgelig nødt til at se tilbage, når du skal finde ud af, hvad der kommer lige efter et afsnit. Når jeg skriver, at du ikke skal se dig tilbage, drejer det sig snarere om din indre kritiker og redaktørwannabe, der får fniller af slåfejl, kommafejl og småfejl i plottet.

Hvis du skal fremad, skal du ikke dvæle ved den skrevne tekst for længe, for det dræber fremdriften i din fantasi.

Hvis du sidder en halv dag og stirrer ind i skærmen, fordi du ikke kan komme på et navn til den sjette biperson, så brug en navnegenerator. Denne her giver dig endda udseende, beskæftigelse og e-mailadresse på din fiktive karakter.

6. Skriv lidt hver dag

Når du først er kommet i gang med dit manuskript, så sørg for at skrive lidt hver dag.

Sæt et minimumskrav til dig selv. På denne måde undgår du at komme for langt væk fra dit plot rent mentalt, og du kan glæde dig over at manuskriptet vokser dag for dag.

Det kan være svært at få skrevet noget hver dag, hvis man f.eks. har arbejde og børn ved siden af, og man kan føle, at det man kan præstere, når børnene er lagt i seng efter en lang dag, ikke er meget værd.

Alligevel træner det din sproglige bevidsthed at formulere dig påskrift hver dag.

"Det træner din sproglige bevidsthed at formulere dig påskrift hver dag." - @lene_dybdahl

Klik for at tweete

Kunne du bruge artiklen?

Bonusdownload: Gem artiklen som printvenlig pdf på din computer og læs den, før du skal til at skrive næste gang. KLIK her for at downloade din artikel-opgradering 🙂

Hvis du kunne bruge mine tips, så skriv en kommentar herunder og del artiklen i dit netværk ved at trykke på deleknapperne.

Har du selv et godt skrivetip?

Hvad har virket for din skriveproces? Del ud af din viden og skriv lidt om det herunder.

Du er også velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev og få skrivetips direkte i din indbakke cirka en gang om måneden.


Del artiklen!
Follow

About the Author

Lene Dybdahl er forfatter til bestsellerserien Nøglens Vogtere og tidsrejseromanen Den Sorte Paraply. Blogger om forfattertips, branding og online markedsføring for forfattere og forfatterspirer.

Leave a Comment:

(31) comments

Kan godt lide punkt 3, den skal jeg da prøve! Er gået lidt i stå med en konkurrence i Politikens forlag, men har lidt i start, slut og midten, det vil jeg da skrive nu og så arbejde mig ud fra det! 🙂

Reply

  Det lyder rigtig spændende. Held og lykke med projektet. De bedste hilsener Lene Dybdahl.

  Reply

Vil huske på råd 3 og 4. De er rigtig gode. Så nu er det bare om at komme ud af blokeringen, og igang med skriveriet på SOS ^^'

Reply

  Fedt at høre. God skrivelyst!

  Reply
Anonym

Jeg har fulgt dine råd, og det har rent faktisk hjulpet mig til at skrive en hel bog! Jeg er nu igang med den næste, som forhåbentlig bliver lidt mere dyb end den første 🙂

Reply

  Hejsa! Hvor er det bare fantastisk. Kan du ikke kontakte mig med en direkte besked på Facebook. Jeg vil gerne lave et interview med dig! Bedste hilsener Lene Dybdahl. Min Facebookadresse er: http://www.facebook.com/lenedybdahl.forfatter

  Reply
Glenn Erik Hjortholt

Har i længere tid gået og brygget på en fantasy fortælling. Den foregår i en verden jeg selv har skabt, og jeg har det meste af mytologien bag skabelsen på plads. Men da jeg mildest talt er en novice når det gælder forfatterfaget, tager jeg hjertens gerne mod alle de tips og råd, mere erfarne forfattere deler. Ikke mindst fordi min historie spænder over fem kontinenter, og gennem ‘historiske’ referencer involvere flere generationer og et større persongalleri. Så med udgangspunkt i dine ovenstående tips, samt de råd du ellers så generøst har delt ud af, tror jeg alligevel jeg vil kaste mig ud i mit, måske noget ambitiøse projekt.

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Glenn.
  Mange tak for din kommentar. Jeg må have glemt at skrive tilbage lige da du skrev, men bedre sent end aldrig. Det lyder superspændende med dit fantasyprojekt. Som du måske ved har jeg et nyhedsbrev for forfattere og forfatterspirer, hvor jeg også giver mine gode tips og ideer – både til selve skrivningen og også til markedsføringen af bogen efter endt skrivning. Er din roman færdig?
  Bedste hilsener
  Lene Dybdahl.

  Reply
Frederik

Hej

Det er sikker et ret banalt spørgsmål men vil du vudere at man godt kan skrive en historie der forgår i eksempelvis England eller USA selvom man skriver på Dansk.

Kunne også godt bruge en vudering af hvilken genre du tror er nemmest at skrive I

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Frederik.
  Ja, det kan du sagtens. Nøglens Vogtere-serien foregår mest i Spanien, selvom jeg har skrevet den på dansk, og Den Sorte Paraply foregår i London, selvom den er skrevet på dansk, så det er der ingen problemer i. Jeg synes, du skal se på, hvilken historie du gerne vil fortælle, så giver genren mere eller mindre sig selv. Skriver du om opklaringen af et mord, hvor detektiven har hovedrollen og skal finde morderen, så er du godt i gang med at skrive en krimi. Skriver du en mere eventyrlig historie med overnaturlige elementer som f.eks. magi, så er mere ovre i fantasy. Bedste hilsener Lene.

  Reply
Malene

Hej Lene. Er der en mulighed for at kunne tale med dig i tlf evt. Jeg er ved at skrive en bog om misbrug. En fortælling fra det virkelige liv. Mit liv. Mit mål er at det er en selvhjælpsbog til alle de børn og unge derude der ikke ved hvad de skal gøre hvordan de kan få hjælp mm. Jeg har et mål der hedder foredrag på skoler mm. jeg har en depression af følger af at vokse op med en misbrugs forældre. Derfor går jeg denne vej nu for at hjælpe. Jeg er gået lidt i stå og søger hjælp til at komme videre. Har en del spørgsmål, og vil høre om jeg må tage ti min af din tid. Du virker til at være meget dygtig. Kh. Malene.

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Malene. Det er et spændende og prisværdigt projekt, du har gang i.
  Normalt giver jeg ikke decideret feedback på manuskripter,
  men man kan booke en coaching-session med mig på en time, hvis der er
  et specifikt problem, du har brug for hjælp til.
  Du er også meget velkommen til at stille et spørgsmål som en personlig besked
  via Facebook.
  Jeg får masser af mails hver dag både der og på e-mail, så det er vigtigt, at dit spørgsmål
  er ret kortfattet, så jeg hurtigt og bedst muligt kan svare og hjælpe dig.
  Bedste hilsener
  Lene.

  Reply
Carl Henning Jensen

jeg prøver pt denne her af https://drive.mindmup.com og er ind til videre ret glad for den og så er den gratis!

Reply
  Lene Dybdahl

  Det lyder godt 🙂

  Reply

[…] Jeg tager et par gode ideer med til punkt 1, når vi ses. (Læs også: 6 tips til at skrive en roman). […]

Reply
Mia

Hej Lene, er meget inspireret af din blog. Det mindmap-værktøj du bruger, som der er screenshots af, hvad hedder det?
Bedste hilsner Mia

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Mia.
  Tak skal du have.
  Mindmap-programmet hedder MindView 🙂
  Bedste hilsener
  Lene Dybdahl.

  Reply
Mia

!000 tak for det hurtige svar 🙂

Reply
Lejla

Jeg er en 13-årig “forfatter”, og denne side er helt klart noget at huske. Jeg har taget dine råd til mig, og endte ud med en rigtig god historie. Mange tak ♥

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Lejla.
  Fedt at du kunne bruge mine råd. Held og lykke med din historie.
  De bedste hilsener
  Lene Dybdahl

  Reply
Alba Alvilde

Hej Lene Dybdahl.

Jeg hedder Alba og jeg er 12 år gammel. Jeg har i lang tid gerne ville skrive en bog og er nu godt igang på grund af dine super gode tips! Jeg lå og ledte efter nogle gode tips til hvordan jeg skriver en god bog. Jeg har forsøgt flere gange men er altid gået i stå. I sommerferien var jeg med i en konkurrance på biblioteket der hedder “sommerbogen” som en præmie fik man en valgfri bog. Der fandt jeg “Skyriel” og jeg glæder mig meget til at de næste to bøger kommer på biblioteket.

Endnu en gang tak for de gode råd:)
Hilsen Alba

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Alba. Hvor fedt! Ja, det tager lang tid at skrive en bog.
  Der er ikke andet at gøre end bare blive ved.
  God fornøjelse med Skyriel.
  De bedste hilsener
  Lene.

  Reply
Alba Alvilde

Hej Lene.

Tusind tak:)

Jeg er nu næsten færdig med at læse skyriel. Tænkte at blive færdig her i weekenden. Jeg ville meget gerne anbefale den til alle andre der også elsker at læse (fantasy). Så snart jeg altså får muligiheden for det i f.eks skolen eller noget lignende.

Hilsen Alba🙂

Reply
Lucca Lyngbak Nymand

Tusind tak for input, det er virkelig brugbart.

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Lucca.
  Det er jeg glad for at høre 🙂
  Bedste hilsener
  Lene.

  Reply
Tobias

Hej.
Jeg har tænkt mig at skrive en bog som handler om unge mennesker, som en slags novelle.
Mit problem er hvordan jeg skal starte?
Hvordan starter man på en god måde, uden det lyder overfladisk?

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Tobias.
  Tak for din hilsen 🙂 Har du set videoen om at starte en roman?
  Bedste hilsener Lene.

  Reply
Martin Jespersen

råd nr. 2 om at lave en disposition hjælp mig rigtigt meget med at se fremad i den fantasy bog (:

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Martin.
  Det var skønt at høre 🙂
  Fortsat god skrivelyst!
  Bedste hilsener Lene Dybdahl.

  Reply
Johanne

Hej Lene. Jeg er selv 12 år og har længe ville skrive mere end bare de korte noveller henne i skolen så derfor tænkte jeg på at skrive en rigtig fantasy bog. Jeg har længe haft det i hovedet og jeg er blevet virkelig glad for de her råd ( er snart ved punkt 2) Så jeg ville bare sige mange tak for hjælpen.

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Johanne.
  Mange tak for din besked. Rigtig meget held og lykke med din fantasybog 🙂
  Bedste hilsener
  Lene.

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: