Lene Dybdahls
forfatterblog

5 forfattertips til at skabe spænding

Hvordan skriver man en spændende historie? Hvorfor er nogle bøger spændende, mens andre virker kedelige, selv hvis de er fulde af mord, splat og blod? Hvordan skaber man spænding i en roman, som er flere hundrede sider lang? Her kommer mine fem tips til spænding.

1. Giv historien en retning

Man kan godt skrive en spændende historie lige fra hoften, men det kræver et stort talent, masser af erfaring og ikke mindst en stor referenceramme.

Hvad mener jeg med referenceramme?

Referenceramme i denne sammenhæng betyder, at du har læst mange spændende bøger eller set masser af spændende film, og ikke alene konsumeret dem som underholdning, men faktisk er blevet bevidst om, hvilke virkemidler disse fortælleformer benytter sig af. Med andre ord, er du i stand til ubevidst eller bevidst at analysere strukturen i historien.

Hvad gør du, hvis du ikke har analytisk talent?

Så følger du en...
Læs hele artiklen ...

Hvordan bliver man forfatter? Den ultimative guide til kommende forfattere

Et af de spørgsmål jeg ofte får, når jeg er ude at holde foredrag er dette: “Hvordan bliver man forfatter?” Derfor har jeg besluttet mig for at lave den ultimative guide til dig der drømmer om at skrive og udgive en bog.

Første step kunne være at blive bedre til at skrive. Og hvem er bedre til at lære dig det, end folk som alleredehar skrevet og udgivet bøger?

Psst .... i denne blogpost finder du:

Hvordan bliver man forfatter? Få 13 kendte forfatteres bedste råd til dig der vil skrive bøger


 
Jeg har bedt en række forfattere i mit netværk om at give deres bedste råd og tips til at blive bedre til at skrive og tro på...

Læs hele artiklen ...

10 gaveideer til forfattere

Har du nogensinde spekuleret over, hvad du kan ønske dig som forfatter? Eller hvad en forfatter mon ville blive glad for at få i gave?

I dag giver jeg dig 5 10 gaveideer til forfattere og andre skrivelystne. (Artiklen herunder er opdateret i 2019).

1. En Paperblanks notesbog

Hvis du ikke kender Paperblanks endnu, så har du noget til gode. De kan findes i enhver velassorteret boghandel, og det en rigtig lækker notesbog for dem, som har hang til lækre detaljer. Paperblanks (reklamelink) notesbøger ligner antikke bøger på ydersiden og de giver lige dine skriblerier lidt mere klasse. De fås også som kalendere og i mange størrelser. Jeg har haft stor glæde af mellemstørrelsen og den mindste størrelse, selvom den mindre version nogle gange kan føles lidt lille at grifle i.  

2. En pen med dit navn indgraveret

Hvis du godt kan lide at skrive i hånden, kan det...

Læs hele artiklen ...

7 apps som gør din forfattermarkedsføring lettere

Forfatter kend din app

I denne forfatterfredag skal det handle om apps til forfattere. Nærmere bestemt apps som gør din markedsføring og din kommende boglancering meget lettere. Se de syv apps, som jeg anbefaler her.

1. Later

Later er en app til Instagram, som tillader dig at poste billeder fra computeren og planlægge opslag på Instagram, Facebook og Pinterest frem i tiden. Det er smart at kunne planlægge sin markedsføring frem i tiden, så man kan frigøre mere sammenhængende tid til at skrive. Prøv Later gratis her!

2. Stencil

Du kan bruge Stencil til at lave det grafiske materiale, du bruger i din markedsføring. Her tænker jeg på Facebookopslag, inspirationscitater til Instagram, lange bannere til Pinterest og hvad du ellers har brug for. I Stencil findes et stort galleri med billeder og ikoner, som kan peppe det visuelle udtryk op på din blog. Du kan også bruge ikonerne...

Læs hele artiklen ...

3 fejl som forfattere begår når de booster et opslag på Facebook

Du får den velkendte besked på Facebook: "Dette opslag får 80% mere opmærksomhed end dine øvrige opslag. Boost det nu for at nå ud til x antal mennesker i Danmark."

Dit spørgsmål er nu: At booste eller ikke at booste?

Men før du kaster dig ud i beslutningen, så tag lige et kig på de mest almindelige fejl, som forfattere begår, når de booster på Facebook ...

Fejl nummer 1. Du prøver at gætte, hvem din målgruppe er

Jeg har set eksempler på dette masser af gange. Forfattere forsøger at gætte sig til, hvad deres målgruppe interesserer sig for, og pludselig får deres Facebookside likes fra indere og pakistanere, selvom de faktisk skriver pæredanske krimier ...
Nu ved jeg jo ikke, om de forfattere, som jeg dagligt møder i grupperne på Facebook faktisk har testet målgrupper af i Facebook og stadig fået dårlige...
Læs hele artiklen ...

Boost din kreativitet på ferien og bliv mere produktiv

Din kreativitet blomstrer når du holder ferie

Din kreativitet blomstrer og du får gode ideer helt af dig selv, når du husker at holde fri i din ferie. Et fællestræk ved nogle af de mest succesfulde forretningsfolk er, at de ikke alene er effektive, når de arbejder, der sørger også for at investere i pausetid væk fra virksomheden for at lade op.

Det lyder indlysende, men sagen er, at mange ikke forstår hvor vigtigt det er for kreativiteten og produktiviteten at holde pause og puste ud. Men det er en god ide at investere i afslapning i en professionel forfatterbusiness.

Se mine fire tips til en god forfatterferie i videoen her:

Slap af når du holder fri

Som forfatter med fuldtidsjob og  forfattervirksomhed i fritiden kan det være fristende at bruge alle ferier på at skrive. Det er netop i ferierne at flere forfattere har længere tidsstræk til virkelig at få noget fra hånden.


...
Læs hele artiklen ...

10 fantastiske tips hvis du er gået i stå med at skrive

Er du gået i stå med at skrive?

Mangler du motivation til at skrive på din bog?

Denne artikel handler om, hvordan du kommer videre, hvis du er gået i stå med at skrive. I videoen herunder giver jeg dig motivation og ideer, som er baseret på mit eget forfatterskab. Klik på videoen og se med!


Ved du hvorfor du er gået i stå med at skrive?

Det er vigtigt at finde ud af - se med i videoen herover, hvis du vil have svar på, hvordan du kommer videre med din bog.

1: Mind dig selv om, hvorfor du skriver

Ved at gøre dig selv opmærksom på, hvorfor du overhovedet er interesseret i at gøre din bog færdig, får du samtidig sat ord på din motivation, som skal drive værket. Hvis du ikke har en ægte motivation for at skrive, finder du ud af det her.

2: Mind dig selv om, hvad grundideen med din bog var

Din grundide er den ide, der satte hele tanken om den nye bog i gang.

Tænk...

Læs hele artiklen ...

Hvilken genre skal du vælge?

Dit valg af genre er ikke vigtigt for skriveprocessen

På SkriveRejsen bliver jeg ofte spurgt om genrekonventioner, men også på bloggen her får jeg spørgsmål om genre. Frederik har spurgt: hvilken genre er lettest at skrive i? I videoen giver jeg mit lidt overraskende svar. Se med i videoen.

Når du skal i gang med at skrive en bog er genrevalget ikke det vigtigste. Før du kaster dig over en teksttype, må du nemlig se på, hvilken historie du vil fortælle.

  • Har du styr på handlingen?
  • Personerne?
  • Plottet?

Når disse grundsten er på plads vil det blive lettere at afgøre, hvilken genre din fortælling placerer sig i.

Hvad betyder genre?

I daglig tale tænker vi ofte på populærlitteraturens genrer som krimi, gyser, horror, science fiction, fantasy, romance osv. Eller måske tænker man på opdelingen mellem skønlitteratur og faglitteratur.

...

Læs hele artiklen ...

Hvordan ved du, om du er klar til at skrive en bog?

Måske har du mange ideer, men du har svært ved at få dem ned på papir? Eller måske er du typen, som tager din notesbog er med overalt? Du samler på ideer enten digitalt eller i papirform, men alligevel kommer du ikke rigtigt videre med at skrive din bog.

Så hvordan afgør du, om tiden er inde til at begynde at skrive din bog, sådan rigtig for alvor? Det handler denne blogpost om.

Hvis den ovenstående beskrivelse passer på dig, så er du måske stadig i det stadie, hvor du ikke helt ved, om du er klar til virkelig at gøre arbejdet og skrive den bog.

Når vi nu skal være ærlige, så er det federe at have skrevet en bog og stå med den i hånden i forhold til først at skulle til at gøre arbejdet, ikke?

Men skriveprocessen kan være sjov og udfordrende, og mange bruger skrivning som afslapning og afstresning.

Kategori nummer 1: Du har en...

Læs hele artiklen ...

Behind the scenes: Hvordan føles det at være forfatter?

Hvis du endnu ikke har skrevet din første bog færdig, kan det være at du nogle gange spørger dig selv: Hvordan mon det føles at være forfatter?

I denne blogpost vil jeg prøve at give dig et glimt af nogle af de skønne sider ved at være udgivet forfatter.

Scene et: Mødet med din bog

Første gang du venter på at se din bog på tryk, er det lidt ligesom at se dit barn for første gang. Man håber, at alt er som det skal være, at man straks føler en stolthed og samhørighed med den lille ny, og at der ikke er noget i vejen, som kan bringe en sorg eller ængstelse.

For hvad kan bringe dig sorg og ængstelse som forfatter, når du ser din bog på tryk? Er det ikke bare ren lykke?

Det er naturligvis et retorisk spørgsmål, for selvfølgelig er der ting, som kan være gået galt fra du giver grønt lys, til bogen kommer fra...

Læs hele artiklen ...
1 2 3 4
Close

Tilmeld dig nyhedsbrevet
og få mit 7 dages skrivekursus til 0 kr.

Med nyhedsbrevet får du gratis skrivetips, råd om markedsføring og nyt om skrivekurser.