10 tips: Sådan vælger du forfatterkursus eller forfatterskole — uanset hvor i landet du bor

skrivetips
Sådan vælger du et forfatterkursus der passer til dit niveau og budget

Når du leder efter et forfatterkurser i Danmark, findes der flere forskellige muligheder og formater:

  • Onlinekurser
  • Fysiske kurser
  • Aftenskoler
  • Højskoleophold
  • Forfatterskolen
  • SkriveRejsen
  • PlotPlanen
  • Og mange flere ...

Men hvad skal du vælge? Forfatterkurser kan være et fysisk kursus over par dage eller de kan vare et år. De kan koste fra få hundrede til titusindvis af kroner.

I denne artikel vil jeg gennemgå nogle af de overvejelser, du bør gøre dig, inden du investerer i et forfatterkursus.

Hvad ved jeg egentlig om forfatterkurser?

Mit navn er Lene Dybdahl og jeg er forfatter til 8 romaner, som er udgivet på forlaget Tellerup. 

Jeg har undervist mere end 1400 forfattere og forfatterspirer i at skrive historier på mine online forfatterkurser. Min populære skriveklub for begyndere og øvede, SkriveRejsen, har i skrivende stund mere end 400 betalende medlemmer. 

Jeg er uddannet cand. mag. i dansk, har arbejdet professionelt med marketing og lever i dag af mit forfatterskab og mine onlinekurser. Jeg er desuden uddannet lærer, og mine erfaringer med at undervise fysisk har givet mig en god ballast til i dag fortrinsvis at undervise online.

Det første, jeg synes, du skal overveje, når du skal vælge et forfatterkursus eller forfatterskolen er, om dit og skolens niveau passer sammen.

1. Passer forfatterskolens niveau til dig?

Når du skal vælge et forfatterkursus eller en forfatterskole, så skal du være opmærksom på, om det passer til dit niveau.

Hvis du er helt ny forfatterspire, så er det typisk overblikket og konkret viden, du mangler. Hvordan håndterer man handlingsplot, personer og bipersoner, worldbuilding og alt det andet? Og hvor skal man overhovedet begynde? Hvis du har nogle af disse spørgsmål, så kan du have glæde af at læse min skriveguide med 10 tips til hvordan du kommer i gang med at skrive.

Hvis du allerede nu ved, at du gerne vil arbejde med dit handlingsplot, så kan jeg også anbefale, at du kigger på, om PlotPlanen kunne være et godt begynderkursus for dig.

Hvis du allerede har skrevet flere bøger, men måske ikke har fået dem antaget hos et forlag endnu, og du stadig ønsker at dygtiggøre dig indenfor skrivehåndværket, så ved du måske selv, hvor du kan blive bedre.

Eksempelvis ved jeg af erfaring med selv at bedømme manuskripter, at mange får afslag fra forlag, simpelthen for deres historie mangler retning. Det er noget, man kan se allerede på de første ti sider af et manuskript.

Men det kan også forholdsvis nemt fikses allerede i det første kapitel, hvis man ved, hvad der skal til.

Hvis det er din udfordring, kan du med fordel se på Fantastisk Første Kapitel, som går i kødet på lige netop det.

For andre er det til stadighed en udfordring at skrive, så det lyder lækkert.

De har måske handlingen på plads, men der hvor det halter er selve sproget. De har svært ved at se, hvordan de kan få sproget til at glide bedre.

Her kan et kursus som Sprødt Sprog hjælpe.

Det er en god ide at finde ud af, hvad du har brug for at lære, så du ved, om forfatterkurset eller forfatterskolen faktisk passer til dit niveau.

Det næste, du skal overveje er, hvad du i det hele taget ønsker at få ud af sådan et kursus?

2. Hvad er dine mål og drømme? Vil du leve af at skrive eller skriver du for sjov? 

Udover forfatterskolens eller forfatterkursets faglige niveau, så kan du også overveje, om du har andre behov end ren og skær viden.

  • Leder du efter et fællesskab med ligesindede?
  • Søger du sikkerhed for, at du er på rette vej?
  • Er du gået i stå med at skrive eller kæmper du med overspringshandlinger?
  • Har du brug for at nogen stiller krav til dig for at du kan få skrevet noget?
  • Vil du skrive for sjov eller drømmer du om at blive forfatter på fuld tid?

Du kan med fordel gøre dig klart, hvad dine mål egentlig er, og overveje om forfatterkurset eller forfatterskolen passer til dine behov og ambitioner.

Det næste, som du skal tænke på, er om det skrivekursus, du har fundet, faktisk underviser i den genre, som du gerne vil skrive.

(Og der er hjælp at hente lige nedenfor, hvis du ikke ved, hvilken genre, du skal vælge).

3. Hvilke genrer underviser forfatterskolen i?

Mange har en passion for at læse en bestemt genre. Og hvad du læser, smitter ofte af på det du skriver. Måske er du ikke klar over, om det, du selv skriver, falder inden for en bestemt genre? Hvis du er i tvivl om hvilken type historie, der passer til dit temperament, kan du med fordel læse artiklen: Hvilken genre skal du vælge.

Når du skal vælge et skrivekursus, er der selvsagt forskel på, om de underviser dig i at skrive journalistik, akademisk, poesi, erindringer, salgstekster, undervisningsmateriale eller genrefiktion. Alle nævnte genrer har forskellige formål, forventninger, strukturer og teknikker, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken type forfatterskole eller skrivekursus, du ender med at vælge.

Det en god ide at afklare med din underviser, om vedkommende har viden og erfaring til at hjælpe dig inden for den disciplin, du gerne vil skrive i.

I min online skriveklub, SkriveRejsen, underviser jeg for eksempel udelukkende i, hvordan man skriver fiktion, og hovedvægten ligger på genrelitteratur som krimi, romance, realisme, ungdomsbøger, børnebøger, sci-fi og fantasy. Så hvis du drømmer om at skrive faglitteratur, journalistik eller copywriting, så findes der helt sikkert kurser, som er bedre egnet til dine ønsker og behov.

4. Kan forfatterkurset lære dig mere end at skrive?

Det er helt fint at skrive bare for sjov. (Det skulle gerne være sjovt at skrive!).

Bare fordi du gerne vil skrive en bog, betyder det ikke nødvendigvis at du gerne vil leve af dit forfatterskab. 

Men hvis du har en ambition om at udgive dine skriverier, så kan det være en god ide at vælge en forfatterskole eller et forfatterkursus, hvor underviseren har kendskab til alt det, der kommer efter bogen er skrevet: 

For der er ingen, som køber din bog, hvis de ikke ved, at den findes.

5. Er forfatterkurset fleksibelt? Passer det ind i en travl hverdag?

Når du melder dig til et fysisk forfatterkursus, er undervisningen skemalagt, som du kender det fra skolen. 

Du skal møde op til den skemalagte undervisning på det rette tidspunkt, og du skal være der i så kort eller så lang tid, som der er sat af til det.

Det samme gør sig gældende for nogle af de forfatterkurser, der bliver afholdt online. De findes nemlig typisk i to formater:

  1. Skemalagt undervisning, som foregår over webcam.
  2. Et videokursus, hvor du ser en række lektioner i dit eget tempo, hvor underviseren har optaget det på forhånd.

Ulempen ved skemalagt undervisning er, at du kan ikke flytte det på et andet tidspunkt, hvis det ikke passer dig den dag. 

Hvis du bliver syg eller du skal holde børnefødselsdag eller arbejde over eller alle de mange andre ting, der kan opstå i en travl hverdag, så misser du undervisningen. 

Ikke nok med at du har spildt dine penge, der er også en risiko for, at du får svært ved at følge med næste gang.

Du kan dog være så heldig, at underviseren optager undervisningen, så du kan se den senere, når det passer dig. 

Et online videokursus kan du se, når det passer ind i din tidsplan, så det giver dig en langt højere grad af fleksibilitet. 

6. Hvor meget tid skal du finde til forfatterkurset eller forfatterskolen?

Det kan være svært at finde tid til at skrive, så du skal også overveje om varigheden af kurset og de enkelte undervisningsgange passer dig.

Har du tid til at afsætte et år med ugentlig undervisning eller er 6-8 undervisningsgange rigeligt?

Kan du overskue 3-4 timers undervisning per gang?

Er 1 times undervisning mon nok, eller er du sulten efter mere?

Disse ting skal du i særlig grad være opmærksom på, når du vælger et fysisk forfatterkursus.

Med et online skrivekursus kan du se så meget eller så lidt ad gangen, som det passer dig. Du kan tage et helt kursus på en weekend eller se undervisningen drypvis over en måned.

Du kan se, hvilke online skrivekurser, jeg tilbyder her.

7. Hvor ligger forfatterskolen eller forfatterkurset?

Det er dejligt at kunne møde sin underviser og sine medkursister ansigt til ansigt, og der er mange gode ting ved den personlige kontakt. Det er lettere at kommunikere med hinanden og lettere at stille underviseren spørgsmål.

Men det er ikke altid praktisk.

Mange af mulighederne for at tage på forfatterskole eller forfatterkurser ligger i de større byer (oftest København eller Aarhus), og hvis man ikke bor i nærheden af et undervisningssted, skal man enten tage rejsen eller helt droppe ideen.

Her er det fantastiske ved online forfatterkurser, at man kan tage dem, uanset hvor man er i verden: om du sidder i toget på vej på arbejde på en hverdag, eller lørdag morgen ved spisebordet inden ungerne er stået op.

8. Hvad koster forfatterkurset eller forfatterskolen?

Prisen er en vigtig faktor, når man skal vælge et forfatterkursus.

5 faktorer, der påvirker prisen er:

  • Personlig involvering: Prisen er typisk højere, jo mere underviseren går ind i din personlige læringsproces og dit skriveri, fordi underviseren også skal bruge meget tid før og efter mødet. En personlig coachingsession er dyrere end at gå til en forelæsning.
  • Tidsforbrug: Prisen stiger i takt med antallet af timer. Et forløb med 20 undervisningsgange er naturligvis dyrere end et kursus med 6 undervisningsgange.
  • Antal af kursister: Ved afholdelsen af et kursus, er der en masse udgifter. Færre kursister betyder typisk højere priser, fordi der er færre til at dele udgifterne.
  • De fysiske forhold: Jo federe de fysiske rammer er, jo dyrere bliver det. I den høje ende af skalaen finder man skriverejser til udlandet og kurser på lækre hoteller med fine middage. I den lavere ende af skalaen kan man eksempelvis finde aftenskoler, hvor der er hygge og man selv tager kage med. Onlinekurser er som regel også i den billigere ende, da der ikke er samme udgifter til lokaleleje og krav om fysisk tilstedeværelse.
  • Underviserens erfaring og succes: En berømt forfatter med mange udgivelser i bagagen er et større trækplaster end danskstuderende fra universitetet, og kan derfor tage en højere pris.
  • Udbyttet: Kursistens endelige udbytte påvirker også prisen. Man skal typisk betale mere for at få alle værktøjer til at nå helt i mål med sin roman i forhold til, hvis man kun lærer at planlægge plottet.

Priseksempler fra 2023:

Etårig forfatteruddannelse ved Forlaget Gladiator: 40.000,-

6 eftermiddage + 2 hele dage på Hotel Villa Copenhagen: 37.495,-

Skriveretreat på Bali: 24.500,- plus billetpris

5 dage på Vrå højskole: 3.950,-

1 års medlemskab af SkriveRejsen: 2070,-

Onlinekurset Sprødt Sprog: 1198,-

Onlinekurset PlotPlanen: 498,- 

9. Finder du fællesskab, sammenhold og netværk på dit forfatterkursus?

Noget jeg tit hører fra mine kursister, som har været med  på SkriveRejsen i årevis, er, at fællesskabet er deres base i forfatterlivet.

For mange er det vigtigt, at de kan skabe et netværk i forfattermiljøet og har et fællesskab med ligesindede. Netværket i branchen kan åbne døre for dig, hvis du f.eks. ønsker at blive ansat på et forlag, være korrekturlæser eller måske få en redaktør til at se på dit manuskript.

Herudover giver et fællesskab også mulighed for at dele erfaringer og give hinanden feedback. Det hjælper dig også med at tage din identitet som forfatter alvorligt, når du omgiver dig med andre med den samme passion.

SkriveRejsen er der mange, som finder sammen i skrivegrupper, og nogle vælger også at mødes fysisk. F.eks. har vi grupper, der tager i sommerhus og holder skriveferie sammen.

Så husk at overveje, om dit forfatterkursus giver muligheder for at skabe kontakter og netværk. Det kan være en umådelig hjælp, hvis du går i stå undervejs, at der er andre, som hepper på dig.

10. Hvor meget feedback får du på dit forfatterkursus?

Nogle drømmer om at en udgivet forfatter skal læse deres tekst. Inden jeg blev udgivet, var det min store drøm, at få mit forfatterforbillede til at læse noget, jeg havde skrevet.

Men for andre kan det være meget grænseoverskridende at dele deres tekst med andre. Man kan frygte, at ens tekst bliver sablet ned, og at sådan en hård kritik kan medføre, at man helt mister modet til at skrive. Derfor er det vigtigt, at man opsøger feedback i trygge omgivelser hos folk, man har tillid til. Og det er vigtigt, at man finder mennesker at sparre med, som har indsigt i skrivehåndværket og allerhelst kan lide at læse den genre, som du skriver.

Kvalificeret feedback fra en underviser kræver personlig involvering og dermed tid. 

Som jeg nævnte tidligere, er personlig involvering en af de faktorer, der er med til at få prisen på et forfatterkursus til at stige. 

Køber du et videokursus, der er optaget på forhånd, så er det typisk ingen feedback. 

PlotPlanen er et godt eksempel på sådan et budgetvenligt onlinekursus til selvstudium.

Hvis du køber et kursus med liveundervisning, hvad end det er online eller med fysisk fremmøde, så er det ikke sikkert, at der særligt meget feedback, hvis overhovedet noget. 

Dybdegående og detaljeret feedback kan du typisk få ved at hyre en skrivecoach, eller du kan kigge på et skolelignende forløb som forfatterskolen. 

Nogle forfattere tilbyder manuskriptfeedback mod betaling, hvor prisen afhænger af, hvor mange ord, manuskriptet er på.

Hvis du ikke har penge til at betale dig fra personlig feedback, så kan et godt alternativ være at komme med i en skrivegruppe. Du kan også søge efter testlæsere til din bog. En anden mulighed er at indgå i et betalæsersamarbejde med en anden forfatterspire, hvor I har aftalt at give feedback på hinandens romaner. På SkriveRejsen har rigtig mange af kursisterne indgået sådanne samarbejder. Vi har også et lukket SkriveForum, hvor kursisterne kan give hinanden feedback på deres tekster, og der er hver måned mulighed for at finde en skrivemakker eller en skrivegruppe. Herudover afholder jeg en liveudsendelse hver måned, hvor jeg giver feedback på udvalgte tekster. Udvælgelsen foregår ved lodtrækning. 

SkriveRejsen holder åben nogle gange om året. Hvis der ikke er åbent for tilmelding, henviser kursussiden til en venteliste.

Jeg håber, du kunne bruge artiklen til at blive klogere på, hvilket forfatterkursus du skal vælge.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til mig i kommentarfeltet herunder.

God skrivelyst!

Venlig hilsen

Lene Dybdahl.

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.