10 tips til at markedsføre din bog uden brug af sociale medier

forfattermarkedsføring sociale medier
10 tips til at markedsføre din bog uden brug af sociale medier

Det kan være en stor mundfuld at sætte sig ind i alle de forskellige sociale medier som forfatter. Og min erfaring som skriveunderviser fortæller mig, at det langt fra er alle, som har lyst til at engagere sig i den del. Men hvis man ikke bruger sociale medier, har ens bog så overhovedet en chance for at blive opdaget?

JA!

I denne artikel får du 10 gode råd til, hvor du kan markedsføre din bog, hvis du ikke vil være på de sociale medier som f.eks. Facebook, Instagram, Twitter eller Tiktok.

1. Opret en forfatterblog

Måske synes du bedre om blogformatet, hvor du kan publicere en artikel, når du har lyst? Som skrivende mennesker har vi ofte lyst til at gå mere i dybden, og det egner blogformatet sig glimrende til. Fortæl f.eks. om bogens tilblivelsesproces på din blog.

2. Hæng plakater op med din bog

Hvis du har en signering i din hjemby, så brug lidt tid på at designe en plakat med dig og din bog og gå rundt i byen og hæng dem op i butikker, hvor du får lov. Det kan endda åbne op for nye samarbejder og gode snakke.

3. Lav et nyhedsbrev

Opret et nyhedsbrev på din hjemmeside og skriv ud til dine følgere, når du har lyst. Du kan f.eks. fortælle om, hvordan du finder inspiration til at skrive. Føl dig ikke presset til at skrive ud på bestemte tidspunkter. Følg en rytme der passer dig.

 

 

4. Link til din bog i din mailsignatur

Du skriver alligevel en del mails i dit liv, så hvorfor ikke bruge den mulighed til at fortælle lidt om din bog. Jeg bruger programmet Wisestamp til at lave en mailsignatur med en fin grafisk opsætning.

5. Tag på bogmesser og fortæl om din bog

Bogmesser som Bogforum og Fantasyfestivalen kan være glimrende steder at tage hen som forfatter. Ofte investerer forlaget i en stand, men hvis du f.eks. er selvudgiver, kan du også gå sammen med andre om at lave en stand. På standen kan du arrangere aktiviteter, som lokker folk til (snacks og kage lokker også). Det er ofte den personlige samtale, som gør at folk vælger at købe en bog af dig.

6. Hold foredrag om din bog - enten fysisk eller online

Fysiske foredrag kan være en god indtægtskilde for forfattere. Du kan f.eks. holde foredrag på biblioteker og skoler. Men du kan også bruge en webinarsoftware som Livewebinar, Zoom eller Demio (reklamelink) til at afholde en livestreaming af dit foredrag - enten gratis eller mod betaling. Det kan være en god måde at komme ud foran potentielle læsere på.

7. Lav en podcast

I dagens Danmark er det let at lave din egen radiostation i form af en podcast. Og masser af danskere lytter til podcasts i deres fritid. Du bestemmer selv om du vil publicere et afsnit hver uge (det behøver du slet ikke) eller måske en gang om måneden. Du kan også vælge at udgive en 'sæson' på f.eks. otte afsnit henover otte uger og så holde en pause og udgive anden sæson senere. Hvis du vælger at have din hjemmeside hos Kajabi (reklamelink), så har de indbygget podcastfunktion. Podcasten kan relatere sig til det din bog handler om, eller du kan vælge at fortælle om et emne, som interesserer dig og så f.eks. gøre reklame for din bog i slutningen af hver udsendelse.

8. Gør noget ud af søgemaskineoptimering på din hjemmeside

Hvis du ikke skal findes via de sociale medier, kan du sætte alt ind på at blive fundet via Google eksempelvis. Det gør du ved at optimere din hjemmeside til at blive fundet i søgemaskinerne. Denne disciplin kaldes også for SEO (search engine optimization). En blog kan være en god måde at udgive artikler, som bliver fundet af Googles søgerobotter, når folk søger efter et bestemt emne. Lad os sige, at din bog handler om drager. Hvis du laver en fed blogpost over ti eller tyve fantasyromaner, hvor der er drager med, og du sørger for at optimere artiklen til at blive fundet på Google, så vil du potentielt få besøg af en masse mennesker, som lige netop leder efter den næste bog om drager, som de kan kaste sig over. Det kunne jo være din! Hvis du vil lære mere om dette, så kan jeg anbefale dig at tilmelde dig mit kursus, ForfatterPro, hvor jeg også underviser i dette.

9. Samarbejd med andre og 'lån' deres publikum

Prøv at lave en liste over mulige samarbejdspartnere, som kunne være interesseret i at lave et samarbejde med dig. Det kan være en god ide f.eks. at begynde lokalt. Har du f.eks. skrevet en krimi, som foregår i et bestemt sommerhusområde i Danmark, så kan det være en god ide at lave en aftale med den lokale købmand om salg af netop denne krimi til turister, eksempelvis. På den måde låner du købmandens publikum.

10. Del postkort eller bogmærker ud til venner, kolleger og familie med din bogs forside på

Få trykt nogle fede postkort eller bogmærker med din bogs forside og måske bagsideteksten på bagsiden af kortet og spørg venner, kolleger og familie om de ikke har lyst til at have dem i tasken og dele dem ud, hvis de falder i snak med andre om bøger. På den måde bruger du dit fysiske netværk til at komme ud til en større målgruppe. Hvis du udkommer på forlag, kan du måske spørge, om de vil betale noget til trykning af postkort eller bogmærker. Ofte har de jo aftaler med trykkerier i forvejen og en vis erfaring med det grafiske. De vil sikkert gerne hjælpe dig med at få bogen ud til et større publikum.

Kunne du bruge mine ideer?

Skriv gerne herunder, hvilket tip du bedst kunne lide. Og hvis du kender andre forfattere, som kunne have glæde af at læse med, må du hjertens gerne dele artiklen (f.eks. ved at sende linket i en mail!).

De bedste hilsener

Lene Dybdahl

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.