7 forfattertips: Sådan skriver man en roman fra scratch

By Lene Dybdahl | Skrivetips

7 forfattertips til at skrive en roman fra scratch

Sådan skriver man en roman fra scratch

Det kan være svært at overskue, hvis man endnu ikke har skrevet den første side, hvordan ens ide på et tidspunkt bliver til en bog. Det er også et af de oftest stillede spørgsmål i mit program på YouTube, Forfatterfredag. I dagens udgave tager vi fat på netop det emne, og jeg giver dig en guide med 7 forfattertips: Sådan skriver man en roman fra scratch.

Se videoen her:

Det kan være svært at overskue skriveprocessen, derfor har jeg lavet en let trin-for-trin-guide til dig, som lige skal til at gå i gang.

Trin 1. Gå ind på Pinterest og udvælg 7 pins, som inspirerer dig

Har du ikke Pinterest, vil jeg anbefale dig at få det. Det er et spændende socialt medie, som er rigtig godt, hvis du vil finde inspiration til at skrive. Du kan begynde med at følge mine opslagstavler her.

Trin 2. Prøv at lave en sammenhæng mellem dine ideer

Det vigtigste når man skal planlægge en længere bog er at forsøge at forstå sammenhængen selv. Hvis du ikke forstår den, forstår dine læsere den heller ikke. Hvis du printer de 7 pins ud, kan du prøve at digte en sammenhæng mellem billederne og lægge dem i en rækkefølge. Det er første udkast til en struktur på din bog.

pinterest

Trin 3. Vælg en hovedperson

Din hovedperson skal selvfølgelig have et køn, et udseende, nogle drømme, en familie (død eller levende), en omgangskreds eller mangel på samme, et sted hvor vedkommende er vokset op og så videre. Prøv at lære hovedpersonen godt at kende og find på hvad vedkommende frygter allermest. Det skaber godt konfliktstof sidenhen.

Trin 4. Find et navn til din hovedperson

Hvis du skal lære hovedpersonen godt at kende, er det bedst, at du finder et navn så tidligt som muligt i processen. Det hjælper dig med at tænke på vedkommende som et rigtigt menneske. Er det svært for dig at finde et navn, kan du prøve med en navnegenerator.

Trin 5. Træk 3 plotkort

Du kan med fordel investere i en pakke Plot Twist Cards – kendt fra rollespil. De kan nemlig hjælpe dig med at skabe udfordringer for dine personer, og det driver handlingen frem.

Trin 6. Lav en disposition i 10 punkter

De fleste forbinder dispositioner med større skriftlige opgaver i skolen eller gymnasiet og ser dem som modsætninger til kreativitet. Det gør jeg ikke. Jeg bruger en disposition til at ordne mine ideer, så de får en logisk sammenhæng. Du kan læse mere om planlægning af din bog i denne artikel.

Trin 7. Afslut med hurtigskrivning

Hurtigskrivning er en skriveteknik, hvor du dækker din computerskærm til med et viskestykke og sætter en alarm til f.eks. 10 minutter. I dette tidsrum skriver du så alt hvad du kan med udgangspunkt i de ideer, du fik i trin 1-6. Tekststykket er ikke et færdigt stykke tekst, du kan klistre ind i din roman bagefter, men du kan bruge hurtigskrivning som en slags brainstormingteknik til at få sat ord på dine tanker og ideer. Sproget hjælper dig faktisk på vej med dette.

Del artiklen!
Follow

About the Author

Lene Dybdahl er forfatter til bestsellerserien Nøglens Vogtere og tidsrejseromanen Den Sorte Paraply. Blogger om forfattertips, branding og online markedsføring for forfattere og forfatterspirer.

Leave a Comment:

(13) comments

Nanna Hornemann-Nielsen

Tusind tak for nogle brugbare tips lene 👍🏻😊 alle børn sover så nu vil jeg igang. Har gået med en ide længe nu og nu skal den på papir. Os. Hvad synes du egentlig om skrivefællesskaber??

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Nanna.
  Jeg synes rigtig godt om skrivefællesskaber. Kender du nogle? Du må meget gerne poste nogle links, som jeg og andre kan tjekke ud. Spændende med din ide, hvilken type historie eller bog vil du skrive? Bedste hilsener Lene Dybdahl.

  Reply

[…] på den senere. Det føles som en belønning og en god start at få sat ord på de bedste ideer. Læs også 7 forfattertips til at skrive en roman fra scratch: […]

Reply
Allan Gardersøe

Kære Lene. Jeg er netop gået i gang med at skrive en fagbog. Jeg vil blot sige dig tak for de ting du lægger op. De er til stor inspiration. Netop det at skrive en mindmap fra starten af er noget som jeg selv overvejede, men nu efter at have set din video er der ingen tvivl om at jeg vil gøre det.

Mvh Allan Gardersøe

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Allan.
  Jeg er glad for at du kan bruge mine tips og ideer.
  Det lyder spændende med en fagbog, hvad er emnet?
  Venlig hilsen
  Lene Dybdahl.

  Reply
Rene Pedersen

Phuuhaaa det er ikke overskueligt, jeg vil gerne skrive en bog, det har jeg haft et ønske om i rigtigt mange år, bogen skal være en blanding af noget selvbiografi historie og måske lidt krimi, jegbhar samlet mange sætninger og stikord igennem årene, så nu må jeg se se om jeg kan få samling på det,, som jeg ser det har jeg ihvertilfælðe haft hang til det du siger om hurtigskrivning 🙂 det bruger jeg meget også selvom at der så kommer noget som jeg ikke umiddelbart kan bruge. Nå men jeg vil i fremtiden prøve at lure lidt på hvordan jeg kan komme igang med min bog. Foreløbig skal jeg vel finde et godt program at skrive i, hvilket skriveprogram bruger du ???

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej René.
  Mange tak for din kommentar!
  Jeg bruger bare Word til at skrive i. Det er superfint, synes jeg.
  Held og lykke med dit skriveprojekt og kig endelig forbi igen efter flere tips 🙂
  Bedste hilsener
  Lene Dybdahl

  Reply
Mavis Faverey

Hej Lene,

TAK for dine gode råd.
Dejligt, at jeg fandt dig ved en tilfældighed på You Tube.

Har du mulighed for, at besvare private SKRIVE spørgsmål?
Jeg er ikke så begejstret for, at dele mine tanker med Facebook grupper,og m.m. media.

Med venlig hilsen,
Mavis Faverey

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Mavis.
  Du er hjertelig velkommen. Jeg er glad for at du kan bruge mine gratis råd og videoer.
  Jeg tilbyder ikke gratis vejledning individuelt, men har et lukket forum på Facebook
  for forfattere og Forfatterspirer, hvor du kan sparre med andre.
  Hvis du gerne vil holde det privat mellem os to, kan jeg tilbyde dig en 1-til-1-samtale,
  hvor vi arbejder med dit projekt. (Klik på linket for at se priser og bestille).
  De bedste hilsener
  Lene Dybdahl.

  Reply

[…] Se også artiklen: 7 forfattertips til at skrive en roman fra scratch​. […]

Reply

[…] Med notaterne og de kritiske spørgsmål ved hånden er du nu klar til at ajourføre din disposition. Har du ikke allerede en disposition for dit gamle manuskript, er det på tide at lave en. Du kan læse mere om planlægning af et manuskript fra scratch her. […]

Reply
Katja

Kære Lene
Jeg er ikke velbevandret i Pinterest. Hvad mener du når du siger Pins? Jeg har været inde og kigge på din side og der er en masse forskellige opslag (hvad kalder man det!!) mener du at jeg skal klikke på 7 af dem som falder mig i øjnene og så “kan” de inspirere mig…. jeg er ikke helt med på hvordan du mener at de pins kan bruges 🙂
mvh
katja

Reply
  Lene Dybdahl

  Hej Katja. Tak for din kommentar. Med pins mener jeg, at du kan sætte disse billeder fast på din egen opslagstavle ved at trykke på knappenålen, som kommer frem i hjørnet af billedet. Snart har du en inspirationsopslagstavle til alle dine historier 🙂
  Bedste hilsener
  Lene Dybdahl

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: