7 forfattertips: Sådan skriver man en roman fra scratch

skrivetips

Sådan skriver man en roman fra scratch

Det kan være svært at overskue, hvis man endnu ikke har skrevet den første side, hvordan ens ide på et tidspunkt bliver til en bog. Det er også et af de oftest stillede spørgsmål i mit program på YouTube, Forfatterfredag. I dagens udgave tager vi fat på netop det emne, og jeg giver dig en guide med 7 forfattertips: Sådan skriver man en roman fra scratch.

Se videoen her: 

Det kan være svært at overskue skriveprocessen, derfor har jeg lavet en let trin-for-trin-guide til dig, som lige skal til at gå i gang.

Trin 1. Gå ind på Pinterest og udvælg 7 pins, som inspirerer dig

Har du ikke Pinterest, vil jeg anbefale dig at få det. Det er et spændende socialt medie, som er rigtig godt, hvis du vil finde inspiration til at skrive. Du kan begynde med at følge mine opslagstavler her.

Trin 2. Prøv at lave en sammenhæng mellem dine ideer

Det vigtigste når man skal planlægge en længere bog er at forsøge at forstå sammenhængen selv. Hvis du ikke forstår den, forstår dine læsere den heller ikke. Hvis du printer de 7 pins ud, kan du prøve at digte en sammenhæng mellem billederne og lægge dem i en rækkefølge. Det er første udkast til en struktur på din bog. 

Trin 3. Vælg en hovedperson

Din hovedperson skal selvfølgelig have et køn, et udseende, nogle drømme, en familie (død eller levende), en omgangskreds eller mangel på samme, et sted hvor vedkommende er vokset op og så videre. Prøv at lære hovedpersonen godt at kende og find på hvad vedkommende frygter allermest. Det skaber godt konfliktstof sidenhen.

Trin 4. Find et navn til din hovedperson

Hvis du skal lære hovedpersonen godt at kende, er det bedst, at du finder et navn så tidligt som muligt i processen. Det hjælper dig med at tænke på vedkommende som et rigtigt menneske. Er det svært for dig at finde et navn, kan du prøve med en navnegenerator.

Trin 5. Træk 3 plotkort

Du kan med fordel investere i en pakke Plot Twist Cards - kendt fra rollespil. De kan nemlig hjælpe dig med at skabe udfordringer for dine personer, og det driver handlingen frem.

Trin 6. Lav en disposition i 10 punkter

De fleste forbinder dispositioner med større skriftlige opgaver i skolen eller gymnasiet og ser dem som modsætninger til kreativitet. Det gør jeg ikke. Jeg bruger en disposition til at ordne mine ideer, så de får en logisk sammenhæng. Du kan læse mere om planlægning af din bog i denne artikel.

Trin 7. Afslut med hurtigskrivning

Hurtigskrivning er en skriveteknik, hvor du dækker din computerskærm til med et viskestykke og sætter en alarm til f.eks. 10 minutter. I dette tidsrum skriver du så alt hvad du kan med udgangspunkt i de ideer, du fik i trin 1-6. Tekststykket er ikke et færdigt stykke tekst, du kan klistre ind i din roman bagefter, men du kan bruge hurtigskrivning som en slags brainstormingteknik til at få sat ord på dine tanker og ideer. Sproget hjælper dig faktisk på vej med dette.

Jeg vil høre din feedback! Kunne du bruge de 7 tips?

Skriv en kommentar herunder og del meget gerne artiklen ved at trykke på deleknapperne herunder! 

Bedste hilsener

Lene Dybdahl

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.