Hvad gør jeg, hvis jeg tror, min bog er dårlig

forfatterfredag skrivetips

4 tips der gør dig bedre til at skrive

Ved du om din bog er dårlig? Eller er det bare en fornemmelse, du har? Det sker ofte for forfatterspirer, men kan også sagtens ske for en garvet forfatter, at man bliver i tvivl om, om ens bog er god nok. Hvad kan du selv gøre for at finde ud af det?

I denne artikel får du fire tips til, hvordan du kan blive bedre til at skrive, så du får større vished om, om din bog er dårlig, eller den faktisk er ganske god.

Læs artiklen herunder eller se mig forklare de fire strategier i videoen. Du er velkommen til at skrive spørgsmål eller kommentarer under videoen nederst.

 

1. Lad bogen ligge en måned

Hvis du tror, din bog er dårlig, er det en god ide at lade manuskriptet hvile i god lang tid, så du kan se på teksten med friske øjne senere.

Måske føles det kun som om din bog er dårlig, fordi du har læst de samme sider igen og igen. En måneds hviletid vil kunne give dig lidt af den samme oplevelse, som hos en person, der læser din bog for første gang.

2. Tag et skrivekursus

Noget af det svære ved at afgøre om din bog er dårlig, er i det hele taget at se bogen 'lidt fra oven'. Hvordan afgør man om noget er godt eller dårligt, og hvad kan man gøre ved det, der ikke fungerer?

På et skrivekursus bliver du bevidst om, hvad du ikke ved. For mange forfatterspirer er udfordringen nemlig, at de ikke engang ved, hvad det er de evt. kan spørge andre om, når de tvivler på egen tekst. Der er et helt begrebsapparat, som de endnu ikke har hørt om, og derfor er alle forsøg på at forbedre bogen ofte baseret på rene gæt. På et skrivekursus lærer du derimod, hvad du kan gøre rent skrivehåndværksmæssigt for at blive en bedre skribent.

 

3. Skriv din bog færdig uden at redigere

I min videoserie ForfatterFredag nævner jeg ofte, at man endelig ikke må glemme at redigere sin tekst. Og det er også rigtigt. Men det er vigtigt at adskille redigeringen fra selve skriveprocessen. Især hvis du er i en sårbar periode, hvor du har tendens til at kritisere dig selv sønder og sammen.

Er du tvivlende over for din tekst er min bedste råd, at du forsøger at skrive den færdig uden at redigere undervejs. Selvom der ligger store 'klumper' af tekst, som sikkert ikke er af Shakespearsk kvalitet, så lad dem ligge til senere. Lige nu er det bedre at fokusere på at få skrevet teksten færdig - det vil give dig et højdepunkt, som kan booste din selvtillid i den svære redigeringsfase.

 

4. Få en betalæser

Hvis du ikke selv kan afgøre, om din bog er dårlig, middelmådig eller god, så kan det være en hjælp at indtræde i et betalæsersamarbejde. En betalæser er en kompetent person, der typisk selv kender skrivehåndværket indefra, og derfor kan give konkrete råd om, hvad du kan ændre i din tekst, så den bliver bedre.

 

Har du spørgsmål? Skriv en kommentar

Har du spørgsmål til videoen eller artiklen, er du velkommen til at skrive en kommentar under indlægget. Jeg svarer tilbage så hurtigt som muligt.

 

Ønsker du min feedback på din tekst?

Jeg tilbyder forskellige muligheder for dig, der gerne vil være bedre til at skrive.

SkriveRejsen - Et eksklusivt medlemssite med adgang til Lene Dybdahls hjælp

Den billigste mulighed er at melde dig til SkriveRejsen, hvor jeg hver måned udvælger en eller flere tekster til feedback. Her har du også mulighed for at få min feedback live på vores gruppeopkald. Få besked i mit nyhedsbrev, næste gang det er muligt at tilmelde sig SkriveRejsen

En-til-en-feedbacksessions med Lene Dybdahl

Er du mere til et en-til-en-samarbejde, kan du bestille en times session med mig, hvor du læser højt og jeg giver feedback på din tekst.

 

Få min hjælp til at skrive din roman med et forfattermentorforløb

Er du blandt de to personer, som skal have min hjælp gennem et helt år? Så kan du kontakte mig for at høre, om der er plads på mit ForfatterMentor-forløb.

Artikler er noget vi deler med hinanden

Du er altid velkommen til at følge mine gratis råd og tips her på bloggen, i mit nyhedsbrev og på de sociale medier. Jeg vil blive meget glad, hvis du vil dele artiklen her i dit netværk eller med en god forfatter(spire)kollega. Hvem kan ikke bruge et godt råd, når skriveriet er svært?

De bedste hilsener Lene Dybdahl

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser i skrivning og markedsføring. Kan afmeldes når som helst med et klik.