Hvordan planlægger man en roman?

forfatterfredag skrivetips

Karen har spurgt: Hvordan planlægger man en roman?

At planlægge en roman kan være svært at overskue, hvis man ikke har prøvet det før. Rigtig mange spørger mig, hvordan jeg bærer mig ad med at holde styr på personer, plot og tidslinje.

I dagens forfatterfredag giver jeg svaret på et af de mest stillede spørgsmål.

Se videoen her:

 

Planlægning af en ny bog

Når du planlægger en roman, er første trin at lave et plot, og her er det vigtigt at du forsøger at give dig selv et overblik. Nogle bruger plotkort, personkort, håndtegnede kort eller mindmaps. Jeg er stor tilhænger af det hele, så længe det er med til at øge overblikket og ikke forvirringen.

Der findes forskellige mindmapprogrammer på nettet, som kan hjælpe en med at skabe overblik. Selv bruger jeg MindView, men du kan sagtens finde billigere alternativer, f.eks. Bubbl.us og masser af andre til din mobil eller iPad.

Grunden til jeg godt kan lide mindmaps er, at de skaber den samme slags associationer, som dem jeg får, når jeg skriver ideer ned eller brainstormer. Jeg trækker streger mellem ideerne oppe i hovedet, så mindmappet er faktisk en grafisk repræsentation af de ideer, jeg får.

Mindmap som kapiteloversigt

Mindmappet bruger jeg ikke kun som brainstormingværktøj. Jeg bruger også samme værktøj til at skabe min kapiteloversigt. Til hver ide på mindmappet kan man nemlig skrive noget tekst og vedhæfte et billede.

Mindmappet kan arrangeret lineært, så det ligner en tidslinje, og på denne måde er det nemt at bytte rundt på kapitler og samtidig bevare overblikket. Det er især godt, når man arbejder med komplicerede plots med mange personer og forskellige tidslinjer.

 

Som man kan se på billedet har jeg lavet en lineær tidslinje i mindmapprogrammet, og hvis man klikker på papirklipsen i hvert tekstfelt, så får man mulighed for at tilføje mere tekst end det, som kan ses på dette udklip.

Man kan vedhæfte billeder for lettere at kunne huske, hvad det handler om.

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.