Hvordan sætter man en bogside op i Word?

forfatterfredag skrivetips
 

Har du overvejet hvor mange ord der står på en bogside?

Eller hvordan du skal sætte din bogside op i Word? Så er du ikke den eneste. Rigtig mange forfatterspirer stiller netop denne type spørgsmål i vores online fællesskab ForfatterForum. I denne video giver jeg dig fire nemme tips til, hvordan du gør din bogside lækker og læsevenlig. Du kan også vælge at læse artiklen i stedet.

1. Find ud af hvor mange ord, der er på en bogside

Din første opgave, når du skal sætte en bogside op i Word, bliver at finde ud af, hvor mange ord du vil have på siden. I vores eksempel vil vi gerne have din Wordside til at have lige så mange ord på siden som den trykte bog, du gerne vil ende med.

Sådan gør du:

  • Find derfor en bog på hylden, som minder om den du vil skrive.
  • Slå op på en tilfældig side, som er fyldt helt ud med tekst.
  • Tæl alle ord på en af linjerne.
  • Tæl alle linjerne.
  • Gang de to tal med hinanden.

Du har nu et tal, som angiver, hvor mange ord der i gennemsnit er på den bogside, som du vil forsøge at ramme med din opsætning.

2. Juster margenerne på din bogside i Word

Næste skridt er at skrue på sidebredden ved at lave bredere margener. Der kan nemlig stå væsentlig flere ord på en linje i Word end der typisk står på linjerne i en trykt bog. Juster margenerne på en af dine Wordsider, som er skrevet færdig, så du kan se, hvordan antallet af ord ændrer sig. Du skal gerne lande på et tal, som er tæt på vores tal fra punkt 1 ovenfor.

3. Brug tabulatorknappen til indrykning

Word har en standardindrykning på 2,3 cm, hvis du bruger tabulatorknappen. Det kan se voldsomt ud, hvis du netop har skruet på margenerne, så de er blevet temmelig brede. Lad dig ikke slå ud af det, det fikser vi i punkt 5.

For nu er det vigtigt, at du sørger for at lave indryk med TAB-knappen, hvergang der f.eks. er replikskifte eller nyt afsnit. Mellemrumstasten er no-go!

4. Brug kun linjeskift ved nyt afsnit

Næste vigtige punkt er kun at bruge blank linje eller linjeskift på de steder i teksten, hvor der sker noget helt nyt, f.eks. spring i tid eller sted. Hvis du kigger i trykte bøger fra hylden anvendes blank linje forholdsvis sparsomt. Sørg for at brug indryk (tabulator), hvis du vil markere mindre pauser i teksten.

5.Rediger tabulatorindrykningen

Du kan redigere tabulatorindrykningen i Word ved at gå ind under afsnit og vælge tabulatorer. Der er mulighed for selv at angive, hvor stor indrykningen skal være. I praksis får det ingen betydning i den færdige bog, men det kan være rart for dig at se på, når du skal skrive den, og det kan også være rart for forlaget, at der ikke er uforholdsmæssigt store indryk i teksten, når de skal læse den.

Skriv en kommentar!

Jeg håber, du kunne bruge min artikel. Har du spørgsmål til artiklen eller videoen, må du meget gerne skrive en kommentar.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev!

Vil du have en mail næste gang, jeg sender en god artikel ud æteren, så tilmeld dig mit nyhedsbrev. Læserne af nyhedsbrevet er også de første, som får at vide, når tilmeldingen til SkriveRejsen åbner igen.

De bedste hilsener
Lene Dybdahl

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.