Hvordan starter en roman?

skrivetips

Og hvordan adskiller begyndelsen af en bog sig fra resten? Hvordan kan du sikre dig, at læseren følger din historie helt til sidste side? Det hele starter med en god indledning - se hvordan du gør i videoen herunder.

Tip til din indledning: begynd med et spørgsmål

 Når man starter en roman, er det vigtigt, at holde en balance mellem at introducere til bogens univers og konflikt (hvis den har sådan en) og så at komme til at røbe for meget.

Du gør dette ved at give hints om det, der kommer til at ske, men uden at det bliver så åbenlyst, at læseren kan gætte noget endnu.

Hvilken effekt har det?

Ved at give sparsom information, pirrer du læserens nysgerrighed. Han eller hun begynder at stille sig selv nogle spørgsmål om bogens handling. Hvad kommer der til at ske nu? Hvem er hovedpersonen egentlig? Holder hun noget skjult? Hvorfor? Og så videre. På den måde får du en 'krog' i læseren, hvilket fører frem til den næste pointe:

Indgå en kontrakt med læseren

En bog er mere end blot en læseoplevelse. Det er et forhold mellem forfatter og læser, selvom det kan være nok så subtilt og fjernt i tid og sted. Men dette forhold bygger på en usynlig kontrakt. Læseren på sin side går med til at læse bogen (til ende) mod gradvist at blive klogere på sine spørgsmål undervejs.

Forfatterens del af kontrakten går ud på gradvist at besvare læserens uudtalte spørgsmål. Er forfatteren dygtig til at skabe spænding, kan han eller hun indbygge en vekselvirkning mellem spørgsmål og svar således:

  1. Læseren har et spørgsmål i indledningen
  2. Forfatteren følger op med et svar i handlingen
  3. Svaret giver imidlertid anledning til et nyt spørgsmål hos læseren
  4. Forfatteren leverer svaret, og der opstår flere ubesvarede spørgsmål
  5. Osv. osv. - Du har forstået pointen

Hvilken effekt har det?

Udvekslingen af spørgsmål og svar er med til at drive læseren fremad mod slutningen af bogen. Og det er jo det, vi som forfattere stræber efter: at levere en oplevelse, der er så interessant, fængende, spændende og medrivende, at vi får læseren i mål.

Hvordan starter en fagbog så?

Begyndelsen på en fagbog er ikke så forskellig fra begyndelsen på en roman, som man måske skulle tro. Det handler stadig om at sætte en krog i læseren ved hjælp af mangelfuld information. Læseren skal vide nok til at blive nysgerrig, men ikke nok til at lægge bogen fra sig.

I faglitteratur kan man f.eks. komme med en overraskende påstand, som man så vil forsøge at påvise i løbet af bogen. Efterhånden som bogens emne udfolder sig, vil der opstå uddybende spørgsmål hos læseren, og som fagbogsforfatter er det således din opgave gradvist at tage hånd om disse spørgsmål og besvare dem undervejs i bogen. På den måde får læseren en følelse af at være i dialog med bogen, og det bliver en tilfredsstillende oplevelse at læse den.

Har du spørgsmål til mig?

Skriv dem i kommentarfeltet under blogposten, så svarer jeg tilbage så hurtigt jeg kan. Og kræves der et længere svar, kan det være, at dit spørgsmål kommer med i en video i ForfatterFredag. Jeg håber, du kunne lide min video og mit blogindlæg om at skrive en god begyndelse på din bog. Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få besked, når jeg har en ny video klar til dig med friske skrivetips. Som tak får du en velkomstgave - en guide med 12 trin til at skrive en roman.

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser i skrivning og markedsføring. Kan afmeldes når som helst med et klik.