Hvordan udgiver jeg en bog? Liste: 10 forfatteres erfaringer

udgive en bog

Nicklas har skrevet og spurgt: "Hvordan udgiver man en bog?" Og han er langt fra den eneste, som gerne vil vide lidt mere om bogudgivelser. Drømmer du også om at udgive din egen bog eller få den udgivet hos et forlag? Så læs disse 10 forfatteres gode råd, før du kaster dig over at udgive en bog!

 

1. Sådan får du din bog udgivet hos et etableret forlag

Pernille Nørregaard, som er journalist og forfatter guider i denne artikel til, hvordan man kan få antaget sit bogprojekt af et etableret forlag. Det er en god forberedelse at lave en målgruppeanalyse og søge fonde, før man tager kontakt til redaktørerne på de forskellige forlag.

Du kan læse hele artiklen her.
 

Pernille Nørregaards tilgang til at få antaget et forlag er lidt anderledes, end det traditionelle råd med at skrive bogen helt færdig før den første kontakt med forlaget:

”Hvis man kommer med en fuldstændig færdig bog til et forlag, så er sandsynligheden for et ’nej’ ret stort” - P. Nørregaard

Hun foreslår at man går mere systematisk til værks og f.eks. undersøger sin målgruppe grundigt, før man kaster sig ud i et bogprojekt.

2. Hvad koster det at udgive en bog? Læs casen ‘Hold vejret’

Morten Rosenvold Villadsen er forfatter og fridykker, og han har skrevet bogen Hold Vejret. I denne artikel fortæller han om, hvor mange penge han brugte på alt fra korrekturlæsere og tryk, til grafikere og fotos. Meget spændende artikel om, hvad det koster at udgive en bog.

Du kan læse hele artiklen her.​
 

3. Hvordan udgiver man en bog? Strategien bag udgivelsen

Majbritt Lund er uddannet journalist og har egen kommunikationsvirksomhed. Hun udbyder kurser i forskellige typer af markedsføring, så som nyhedsbreve og SEO, og i denne artikel deler hun sine strategier bag udgivelsen af e-bogen Få succes med en ting ad gangen – Monotasking i virksomheden. 

Du kan læse hele artiklen her.

4. Selvudgiver: Fra bogidé til udgivelsen

Susy Grundahl er helsevejleder og indehaver af Netspiren.dk. Hun skriver til kvinder om sund livsstil, og hver uge modtager mere end 17.000 hendes nyhedsbrev. Men der er stor forskel på at skrive nyhedsbreve og på at skrive en komplet bog. Hun deler sine erfaringer om hvordan man kommer fra ide til færdig bog i denne artikel.

Du kan læse hele artiklen Fra bogidé til udgivelsen her​

5. Hvordan man får udgivet en skønlitterær bog

Sanne Udsen er oplægsholder og underviser, og hun skriver blandt andet om emner som takt & tone i hverdagen, psykopater i jakkesæt og belønningsledelse. På sin blog har hun skrevet et grundigt indlæg om forberedelserne til at udgive en skønlitterær bog.

Læs hele artiklen Hvordan man får udgivet en skønlitterær bog her.
 
Læs også denne artikel, hvis du vil i gang med at skrive en roman:

6 tips sådan skriver man en roman

6. Skridt-for-skridt guide til at skrive en e-bog (fra idé til launch)

Tue Lindblad har lavet en guide til at skrive en e-bog, og han komme ind på emnerne 'Før du skriver e-bogen' (trin 1-3) 'Udarbejdelsen af e-bogen' (trin 4-8) og 'Efter udgivelse af e-bogen' (trin 9-12). Tue Lindblad bijobber med at sælge digitale produkter online.

Opdatering 2020: Linket til artiklen er fjernet, da hjemmesiden ikke fungerer længere. I stedet kan du se, hvordan man laver en e-bog (freebie) på min egen businessblog, Pen & Pondus her.

7. Tjen penge på at skrive e-bøger

Andreas Peter Høgfeldt Andersen har igennem flere år arbejdet med IT, IT-support, udvikling af hjemmesider, affiliate marketing og søgemaskineoptimering. Han har skrevet en vejledning til, hvordan man kan tjene penge på at lave sin egen e-bog. I første del af artiklen hjælper han dig med at bestemme, hvilket emne, du skal vælge at skrive om.

Læs hele artiklen Tjen penge på at skrive e-bøger her.
 
Læs også artiklen:

Tjen flere penge som forfatterI dagens forfatterfredag får du fire strategier til at holde liv i dine bøger længe efter at udgivelsesdagen er passeret.[...]

8. Flyvefærdigt forlag – sådan starter du selv

Marie Halkjær Kragelund har en baggrund som selvstændig forlægger, og har skabt sit eget forlag Clockwise, som har solgt flere end 25.000 bøger. Marie Halkjær Kragelund har gjort sig erfaringer inden for forsidedesign der fænger, pressemeddelelser der giver god PR og fordele og ulemper ved at få bogen trykt i udlandet. I artiklen deler hun sine erfaringer om at skabe sit eget forlag. 

Du kan læse hele artiklen Flyvefærdigt forlag her​

9. Sådan udgiver du en bog- trin for trin

Anja Christensen er forfatter til både fagbøger inden for selvudvikling og skønlitterære bøger inden for den romantiske genre. Nogle gange skriver hun under pseudonym. På hjemmesiden Ordlaboratoriet samler hun alle sine skriverier. I denne artikel deler Anja ud af sin viden om at udgive en bog trin for trin.

Læs artiklen Sådan udgiver du en bog trin for trin her.

10. Bogprojektets 10 faser

Rikkemaiah Fischer har sit eget firma, og før det har hun arbejdet inden for fforskellige områder af bogbranchen blandt andet som ekspedient i en boghandel, freelance korrekturlæser for forlag og redaktørassistent på forlag, hvor hun har redigeret flere bøger. Rikkemaiah Fischer har inddelt et bogprojekt i 10 faser, så du nemt kan få overblik over, hvordan man udgiver en bog.

Du kan læse hele artiklen her​

 

Jeg håber, du har fået mod på at udgive din bog. Du er velkommen til at udforske min forfatterblog for flere skrivetips.

Bedste hilsener
Lene Dybdahl.​

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.