6 tips til at skrive en bedre dialog

Afsnit #5

Undgå afslag fra forlagene: lær at skrive en god dialog!

En dialog kan vise noget om den person, der taler. Vi får et indtryk af, hvordan personen er (god, ond, klog, listig, snedig, dum, genert) og hvad han eller hun føler i situationen, (glæde, begejstring, forelskelse, sorg, vrede, misundelse, frygt, m.m.). Kunsten er at få det til at lyde naturligt. Mange manuskripter bliver afvist hos forlag alene på grund af dårlige dialoger.

En god dialog skal kunne:

  1. Karakterisere den der taler
  2. Etablere en situation
  3. Opbygge konflikt
  4. Give et hint om fremtidig handling
  5. Forklare

Som det fremgår af listen, skal dialogen bære megen information, men det må aldrig blive for overlæsset. Det bedste tip er at prøve at læse replikkerne højt. Lyder de som noget, mennesker ville sige til hinanden, eller lyder det teateragtigt og kunstigt? Hvis det sidste er tilfældet, så prøv at skære noget information fra. Hellere gøre dialogen længere (flere replikker) end at læsse nogle få med for mange oplysninger.

I denne episode af ForfatterFredag får du 6 tips til at skrive en bedre dialog.

Vil du være bedre til at skrive? Deltag i min skriveworkshop!

Nogle gange om året afholder jeg skriveworkshoppen 5 faser fra ide til færdig bog, hvor jeg underviser i min særlige metode til at holde gejsten hele vejen gennem et skriveprojekt uden at give op undervejs og gå i stå. Hvis workshoppen ikke er tilgængelig, når du lytter til podcasten, så skriv dig op til mit nyhedsbrev via linket her, så får du besked om næste gang, jeg afholder online workshops eller kurser.

Link til workshop: 

https://www.lenedybdahl.com/workshop