Hvordan bliver man forfatter? Den ultimative guide til kommende forfattere

skrivetips

Et af de spørgsmål jeg ofte får, når jeg er ude at holde foredrag er dette: “Hvordan bliver man forfatter?” Derfor har jeg besluttet mig for at lave den ultimative guide til dig, der drømmer om at skrive og udgive en bog.

Første step kunne være at blive bedre til at skrive. Og hvem er bedre til at lære dig det, end folk som allerede har skrevet og udgivet bøger?

Psst .... i denne blogpost finder du:

Hvordan bliver man forfatter? Få 13 kendte forfatteres bedste råd til dig der vil skrive bøger


 
Jeg har bedt en række forfattere i mit netværk om at give deres bedste råd og tips til at blive bedre til at skrive og tro på forfatterdrømmen. Deres svar er fantastisk læsning, synes jeg.

1. Line Kyed  Knudsen

Line Kyed Knudsen er forfatter til De døde vågner-serien. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Lad være med at tænke for meget på "ordene" som du skriver ned. Tænk på billederne i stedet. Når du ser billederne i din historie for dig, så kommer ordene helt automatisk​.

Mød Line Kyed Knudsen her: www.linekyedknudsen.dk

 
2. Haidi Wigger Klaris

Haidi Wigger Klaris er forfatter til Dæmonherskerens Arving-serien. Her kommer hendes bedste skrivetips.

Skriv hver dag. Det er lige meget om det er en halv side eller et kapitel. Det er en god måde at blive i flowet.

Jeg kender som regel ikke min historie på forhånd når jeg begynder at skrive. Derfor har jeg et dokument hvor jeg anfører personer og steder som jeg bruger i historien. I dette person/sted dokument skriver jeg alle de karaktertræk m.v. som jeg finder på i historien og jeg bruger så også dokumentet til at tjekke at jeg beskriver en person/sted på den samme måde hele vejen igennem manus.

Brug betalæsere. Det er godt at høre hvad folk synes om plottet/ historien. Er der noget der mangler? Noget der ikke hænger sammen?

Mød Haidi Wigger Klaris her: www.haidiwiggerklaris.dk

Bonusdownload: Få hele blogposten som printvenlig pdf og gem den på din computer. KLIK her for at downloade 'Hvordan bliver man forfatter'.

3. Peter H. Fogtdal

"Vi elsker alle sammen, når vi er inspireret, og der er hul igennem, men når vi kommer ned på jorden igen, er det meget vigtigt at lægge sin tekst væk i nogle måneder og læse den igen. Selv genier har brug for lidt distance til deres geni."

Peter H. Fogtdal er forfatter til en række bøger, især historiske romaner, heriblandt Det Egyptiske Hjerte, som er hans seneste roman og Flødeskumsfronten, som foregår omkring min barndomsby Kibæk - ret sejt!

​Mød Peter H. Fogtdal på forfatterbloggen: Danish Accent

4. Nick Clausen

Nick Clausen er forfatter til en række bøger inden for gys og fantasy, heriblandt Cirinos fortælling. Her kommer hans bedste skrivetips.

Skriv, som du har lyst. Lad være med at gøre det til et slavearbejde. Det skal være sjovt. Hvis du er nødt til at tvinge dig selv, er der noget galt.

For mig hjalp det at droppe de regler, som jeg havde stillet op for mig selv. Det var blandt andet, at jeg skulle skrive et fast antal ord hver dag, og på et fast tidspunkt. Jeg skulle også planlægge en historie helt i bund, før jeg måtte gå i gang med at skrive. Og jeg skulle gøre en historie færdig, før jeg måtte gå videre med den næste.

Nu gør jeg det præcis modsatte. 

Jeg skriver når jeg har lyst. Nogle gange tidligt om morgenen, nogle gange sent om aftenen. Jeg skriver det antal ord, jeg har lyst til - og jeg skriver faktisk flere i snit end jeg gjorde før, hvor jeg havde en fast kvote. 

Jeg planlægger intet - jeg får bare en ide og går i gang. Det er hundrede gange sjovere, når man heller ikke selv ved, hvor historien bærer henad. 

Og jeg holder mig ikke til én historie, men har gang i 5-10 historier på samme tid, som jeg kan skifte imellem, alt efter hvad jeg har lyst til i dag. Prøv dig frem. Giv dig selv frihed. Se, hvad der fungerer for dig.​

Mød Nick Clausen på hjemmesiden: www.nickclausen.dk

5. Martin Vinther Madsen

Martin Vinther Madsen er forfatter til en række børnebøger inden fantasy, heriblandt Umbra-serien. Her kommer hans bedste skrivetips.

Skriv kort og ofte

Jeg har et fultidsjob, er familiefar til tre, har et socialt liv med venner og familie, skal holde mig sund, ordne hus og have, osv. … og skrive bøger.

En situation som rigtig mange sikkert kender. Tiden til at skrive, er der praktisk talt ikke.

Drømmen om at bruge flere dage, uger og måneder i træk på at skrive, forbliver en drøm, og man kommer aldrig i gang.

Hele tiden går man og siger til sig selv og alle andre, at når jeg får tid, så skal jeg se at få skrevet den bog.

Frustrationen vokser.

Tiden kommer aldrig. Så i stedet man må tage sig tid. Og for de fleste mennesker er der masser af stunder, hvor der er lidt tid, som kan bruges til at skrive.

Skriv i korte intervaller en til to timer ad gangen. Og gør det ofte. Mange siger man helst skal skrive hver dag. Det kan jeg ikke få tid til. For mit vedkommende er det i de bedste perioder tre (måske fire) gange om ugen.

Men jeg får skrevet og historierne vokser sig langsomt til bøger. Jeg er meget koncentreret og nærværende, når jeg skriver i korte tidsrum.

En fordel ved at skrive ofte er, at jeg hele tiden holder historien i gang og kan huske, hvad jeg har skrevet, og hvad jeg har tænkt mig, der skal ske. Det kan jeg ikke, hvis der går flere uger imellem hver skriveseance.

Ved at skrive i kort tid, bliver jeg heller aldrig træt af at skrive. Tværtimod ser jeg frem til den næste stund, hvor jeg kan få skrevet. Til efteråret og vinteren, vil jeg i år forsøge noget nyt.

Jeg kalder det at gå til skrivning.

Jeg vil vælge en fast dag om ugen i et bestemt tidsrum, hvor jeg vil skrive. De fleste andre mennesker går til en eller to aktiviteter på faste ugedage, og kan godt få det passet ind i familie- og arbejdsliv.

Så mon ikke jeg på den måde kan få en fast dag om ugen, hvor jeg skriver. Og så må de andre tidspunkter findes, i korte perioder, så ofte som muligt.

Mød Martin: Martin Vinther Madsens Facebookside

6. Nanna Foss

Nanna Foss er forfatter til SPEKTRUM-serien. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Vær ikke bange for at skrive noget l*rt

Da jeg var barn, troede jeg at forfattere var magiske. At de var født med alle deres fantastiske idéer inde i hovedet og skrev deres bøger i ét hug.

Men de fleste forfattere (inklusiv mig selv) laver mange udkast, inden det bliver til en færdig bog.

Og det behøver ikke være perfekt fra starten! Man kan altid redigere det bedre. Jeg kan godt lide det her skrivetip, som jeg har set flere steder på nettet:

«Vær ikke bange for at skrive noget lort, for lort er god gødning.»

Ofte ved man først hvad ens historie egentlig handler om, og hvem ens karakterer er, når man har skrevet historien færdig. Og så kan man gå tilbage og omskrive og få det hele til at passe sammen.

Måske kræver det rigtig meget omskrivning. Men mange går i stå ved første udkast, fordi de tror, det skal være perfekt – og det er helt vildt synd.

Mød Nanna Foss: www.nannafoss.dk

7. Emil Blichfelt

Emil Blichfelt er børne- og ungdomsforfatter og har blandt andet skrevet Johnny Necrotic-serien. Her er hans bedste skrivetip.

Find overliggeren

Jeg var lang tid om at sende manuskripter til forlag. Jeg syntes ikke, at jeg skrev godt nok.

Jeg var milevidt fra Harry Potter, Ronja røverdatter og Skammerens datter.

Istedet gik jeg i gang med at arbejde som boganmelder og så gik det op for mig at jeg havde sat overliggeren helt forkert. Jeg var en dygtig amatør højdespringere der stod og kiggede på den olympiske overligger og turde ikke selv springe.

Jeg fandt ud af at der i Danmark er masser af dygtige forfattere der bliver udgivet uden at være verdensmestre. Jeg fandt de forfattere jeg kunne lide. Og så læste jeg et par bøger om ugen i et par år, mens jeg skrev så jeg fik hård hud på fingrene.

Jeg skrev også til forfatterne og de ville gerne dele deres viden. Hjælpe mig i gang. På den måde fandt jeg ud af hvor dygtig, jeg skulle være til at skrive, for at blive læst.

Det er ti bøger siden og der er flere på vej. Mange flere.

Så hvis du mest skriver til skuffen, fordi du ikke syntes du er god nok, så besøg dit bibliotek, find overliggeren og kom ud over stepperne.

Find Emil Blichfeldt hos forlaget Calibat: Calibats hjemmeside
 
 
"Hvis du mest skriver til skuffen ... så find overliggeren og kom ud over stepperne."
- Emil Blichfeldt


8. Camilla Wandahl

Camilla Wandahl er forfatter til en lang række børne- og ungdomsbøger, heriblandt Veninder for altid-serien. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Skriv meget, skriv ofte og skriv om!

Hvis du skriver hver dag, så genererer du rigtig meget tekst. Og ved at lave meget tekst øver du dig i at blive en bedre skribent, og du bliver mindre ked af at slette tekst, når du redigerer.

Selv skriver jeg rigtig meget "skrald" og i mellem det finder jeg så mit "guld" når jeg redigerer.

Mød Camilla Wandahl:

www.camillawandahl.dk


9. Charlotte Blay

Charlotte Blay er forfatter til en lang række børne- og ungdomsbøger, heriblandt Himmelborgens hemmeligheder. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Tip til forfatterfrø:

Læs-læs-læs det giver værktøj til det du skriver.

Skriv-skriv-skriv og slut dagens skriveri af med et par tanker om det, der skal ske i morgen. Så dukker der ofte fede idéer op i løbet af natten.

Good luck fra Charlotte Blay

Mød Charlotte Blay på:

www.blay.com

10. Pernille Eybye

Pernille Eybye er forfatter til en lang række børne- og ungdomsbøger, heriblandt Blodets Bånd-serien. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Vær realistisk – selv når du skriver fantasy, science fiction eller gys med overnaturlige monstre.

Med realistisk mener jeg, at du er kritisk omkring, hvad dine personer gør og siger. Læseren skal tro på, at de vil opføre sig sådan, som du beskriver det i historien.

Lad være med at få dem til at begå tåbelige handlinger for at få en spændende cliffhanger-slutning.

Skal der begås tåbelige handlinger, skal du i det mindste få læseren til at tro på, at det er noget personen vil gøre.
 

Mød Pernille Eybye på:

www.pernilleeybye.dk

 

11. Anika Eibe

Anika Eibe er forfatter til en række ungdomsbøger, heriblandt Er du okay Marie. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Noget som sjældent bliver nævnt, men som er virkelig vigtigt, er layout.

Det nytter ikke noget at du skriver som en drøm, hvis du pakker teksten ind i store massive tekstblokke.

Både læsere og forlag vil blive modløse allerede inden de går i gang med at læse.

Husk altid at Enter-knappen er din ven.

Hold din tekst let og luftig, så øjnene får naturlige pauser. Det gør den meget mere tiltalende.

Nårh ja, og læs en masse! Det gør din egen skrivning så meget bedre.

Mød Anika Eibe på:

www.anikaeibe.dk


12. Louise Haiberg

Louise Haiberg er forfatter til flere fantasyromaner, heriblandt Dæmondræberen-serien. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Skriv med sanserne.

Når vi i hverdagen bevæger os ind i et nyt rum eller udenfor opfanger vi en masse ting med hørelsen, synet, følesansen, lugtesansen og smagssansen. Ofte uden at tænke nærmere over det.

Brug sanserne til at beskrive omgivelserne så det er lettere for læserne at leve sig ind i teksten.

Mød Louise Haiberg på:

Louise Haibergs forfatterblog

13. Nicole Boyle Rødtnes

Nicole Boyle Rødtnes er forfatter til en række børnebøger, letlæsningsbøger og fantasyromaner, heriblandt Elverskud-serien. Her kommer hendes bedste skrivetip.

Giv aldrig op.

Hverken midt i teksten eller når bogen ikke bliver taget af de første tre forlag.

Stol på dig selv og din idé. Måske skal det skrives igennem ti gange, før det kan udkomme?

Måske skal den ligge i tre måneder, før den rigtige slutning er der, måske skal du skifte hovedperson eller genre.

Der kan være mange ting, der skal falde på plads, men så længe du arbejder på den, så nærmer du dig målet.

Mød Nicole Boyle Rødtnes på:

www.nicoleboyleroedtnes.dk

Et af de spørgsmål jeg ofte får, når jeg er ude at holde foredrag er dette: “Hvordan bliver man forfatter?” Derfor har jeg besluttet mig for at lave den ultimative guide til dig der drømmer om at skrive og udgive en bog.

Liste over skrivekurser og forfatterskoler i Danmark

Hvordan bliver man forfatter? Hvis du mangler mere undervisning i kunsten at skrive godt, var det måske en ide med et skrivekursus?

Herunder har jeg samlet en række af de skrivekurser og forfatterskoler, der findes i Danmark.

14. SkriveRejsen

SkriveRejsen er Lene Dybdahls egen online forfatterskole, hvor du lærer at planlægge et plot, finde på personer, samt korrekturlæse og markedsføre din bog. Se her om der er åbent for tilmelding.

15. AOF

AOF har både skrivekurser for forfattere og bloggere. Undervisningen foregår typisk som aftenskoleundervisning. Der er kurser for begyndere, fortsættere og masterclass.

16. Borups Højskole

På Borup Højskole kan man lære at skrive. Der er fokus på læsning af kursisternes tekster, og man kan vælge at skrive i alle genrer. 

17. Brønderslev forfatterskole

Brønderslev Forfatterskole afholder kurser for unge mellem 13 og 20 år. Skrivekurserne foregår i sommerferien og består af 6-8 timers undervisning med profesionelle forfattere hver dag.

 

18. Forfatterskolen

Forfatterskolen er en 2-årig kunstnerisk uddannelse.

19. Forfatterskolen for børnelitteratur

Forfatterskolen for Børnelitteratur er den eneste af sin art i Danmark, og undervisningen foregår i København.

20. FOF København – Skrivekurser

Hos FOF København kan du tage skrivekurser som aftenundervisning. Kurserne er tilrettelagt, så du kan tage dem som aftenskole eller i weekenden.

21. Gladiatorskolen

Forlaget Gladiator udbyder skrivekurser i København og for nylig også Århus.

22. Københavns Kunstskole

Hos Københavns kunstskole kan du tage et kursus som forberedelse til Forfatterskolen. Københavns kunstskole har samarbejde med forlaget Rosinante & Co.

 

23. Vallekilde Højskole

Vallekilde Højskole tilbyder skrivekurser for personer, der gerne vil være forfattere. Typisk er underviseren også forfatter, og der arbejdes intenst med sprog og tekstproduktion.

24. Vestjyllands Højskole

Vestjyllands Højskole kan man tage skrivekurser af varierende længde fra 3.-8. måneder.

Liste over danske forlag

​Er dit manuskript færdigt?

Så er næste skridt at sende det til et relevant forlag.

Bemærk:

Mange danske forlag beder om at du kun sender dit manuskript til ét ad gangen. Det gør de for at sikre, at to forlag ikke bruger ressourcer på at læse samme tekst på én gang. De vil gerne sikre sig, at deres arbejde ikke er spildt, hvis de kommer til den konklusion, at de gerne vil udgive dit manuskript.

... Så ville det jo være ærgerligt, hvis du var blevet antaget på et andet forlag, hvor du evt. havde fået en ringere kontrakt ...​

Herunder har jeg samlet en oversigt over alle de danske forlag, jeg kunne komme i tanke om. Og da jeg ikke kender alle forlag, mangler der helt sikkert nogle på listen.

Hvis dit forlag mangler, er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet med link og angivelse af, om det koster noget at blive udgivet hos dit forlag.

26. Alvilda
Forlaget Alvilda udgiver børne- og ungdomsbøger.

27. Calibat
Forlaget Calibat udgiver børnebøger og graphic novels.

28. Carlsen
Forlaget Carlsen udgiver børnebøger og tegneserier.

29. Gyldendal
Forlaget Gyldendal udgiver alle typer af bøger.

30. Hovedland

Forlaget Hovedland udgiver forskellige typer af bøger.

31. Høst og Søn

Forlaget Høst og Søn udgiver børne- og ungdomsbøger.

32. Lindhardt og Ringhof

Forlaget Lindhardt og Ringhof udgiver skønlitteratur, ungdomsbøger og fagbøger. 

33. Modtryk

Forlaget Modtryk udgiver krimi. 

34. Politikens forlag

Politikens forlag udgiver forskellige typer af bøger. 

35. Rosinante

Forlaget Rosinante udgiver forskellige typer af bøger. 

36. Tellerup

Forlaget Tellerup udgiver børne- og ungdomsbøger inden for genrer som fantasy, science fiction og horror.

Liste over ressourcer til markedsføring

Allerede mens du er i gang med at skrive din bog, er det en god idé at begynde at opbygge dit personlige forfatterbrand.

Hvorfor er det personlige forfatterbrand vigtigt?

Jo flere ​følgere der allerede kender dig, når bogen skal sendes til et forlag, jo bedre. På den måde kan forlagene se, at der er et potentielt marked for dit manuskript.

Herunder er en liste over software, sociale medier og platforme, som er nyttige til brug i forfattermarkedsføring.​ 

"Allerede mens du er i gang med at skrive din bog, er det en god idé at begynde at opbygge dit personlige forfatterbrand." - Lene Dybdahl

Liste over ressourcer til forfatterblogging

Forfatterbloggen er en forfatters vigtigste platform online. Det er her du kan skaffe nye læsere til dit nyhedsbrev - et markedsføringselement, som masser af forfattere overser.

Læs mere om, hvordan du kommer i gang med din forfatterblog herunder.

37. Wordpress.org

Wordpress.org er verdens førende blogtjeneste. Der findes en gratis variant af Wordpress, men hvis du vil sende et professionelt signal, ville jeg til enhver tid vælge den hostede version. Det vil sige den version, hvor du selv betaler for dit domæne.

38. Blogger

Blogger er Googles gratis alternativ til Wordpress. Du skal oprette et Google-login for at bruge Blogger. Du kan bruge Blogger sammen med dit eget domæne. Bloggen er hostet hos Blogger.

39. Siteground - hosting

Siteground (affiliatelink) er en af flere hostingudbydere. De er kendt for lave priser, høj sikkerhed og god kundeservice.

40. Godaddy - domæner

Godaddy er en af de største og billigste udbydere af domæner. Domæner kan fås fra 6 kr. på tilbud.

41. Themefuse - temaer

Hos Themefuse kan du købe et premiumtema til din Wordpress-blog. OBS! Temaerne kan kun benyttes, hvis du har den betalte version af Wordpress.

Liste over ressourcer til sociale medier

Du kender mange af de sociale medier fra privat brug. Klik på hver enkelt og læs mere om brugen af dette medie til forfatterbrug.

Psst ... Der er guldkorn under hver enkelt!​

42. Facebook Pages

Du kender sandsynligvis Facebook som socialt medie til privat brug. Når du skal markedsføre dig som forfatter, er det vigtigt at oprette en Facebookside - ikke at forveksle med en personlig profil. Se eksempel på en Facebookside.

43. Instagram

Du kender sandsynligvis Instagram som socialt medie til privat brug. Når du skal markedsføre dig som forfatter, er det vigtigt at fastholde et særligt tema for din Instagramprofil - det vil sige: vær konsistent i farver, motiver og filtre. Se eksempel på en Instagramside.

44. Twitter

Du kender muligvis Twitter som socialt medie til privat brug. Når du skal markedsføre dig som forfatter, kan du bruge Twitter til at drive trafik ind på din forfatterblog. Se eksempel på en Twitterprofil.

45. YouTube

Videomediet er vigtigere end nogensinde. For at videoer kan køre gnidningsfrit på din blog, er det bedst at oprette en YouTube-kanal. I mit program ForfatterFredag på YouTube giver jeg gode råd til forfattere. Se et afsnit her.

46. Pinterest

Pinterest er et medie, som er meget visuelt orienteret. Læs her, hvorfor du skal overveje at bruge Pinterest som forfatter. Du kan se et eksempel på min forfatterprofil på Pinterest her.

Liste over ressourcer til nyhedsbreve

"Nyhedsbrevet er forfatterens mest oversete markedsføringsmetode." - Lene Dybdahl

Nyhedsbrevet er forfatterens mest oversete markedsføringsmetode.

Intet er mere virksomt til at sælge bøger og skabe engagement om et forfatterskab som e-mailnyhedsbreve.

Her er en oversigt over vigtige programmer til at opbygge din e-mailliste.​

47. Mailchimp

Mailchimp er et gratis program til at sende nyhedsbreve med.

48. ActiveCampaign

Active Campaign er et betalt program til at sende nyhedsbreve med. Det har flere avancerede funktioner end Mailchimp - især hvad angår udsendelsen af automatiske mails.

49. ThriveLeads - opbyg din liste

ThriveLeads er et plugin til Wordpress, der hjælper dig med at lave flotte tilmeldingsformularer til dit nyhedsbrev. Som f.eks. denne.

Kurser i markedsføring for forfattere

Måske har du brug for hjælp til at komme i gang med din markedsføring, så du ved, at du brænder maks. igennem, når din bog skal udkomme?

50. ForfatterPro - onlinekursus i markedsføring for forfattere

ForfatterPro er mit eget (Lene Dybdahls) onlinekursus i markedsføring for forfattere. Kurset er kun åbent for tilmelding 1 gang årligt. 

Vil du selv i gang med at skrive en bog?
Få mine 10 nemme trin til at komme i gang med at skrive!

Udfyld med navn og e-mail og få tilsendt guiden.

Du modtager samtidig mit nyhedsbrev med forfattertips og nyt om forfatterkurser. Kan afmeldes når som helst.